Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Höj undersköterskors yrkesstatus

Socialdemokraternas vallöfte att garantera heltidsarbete för undersköterskor som slutfört vård- och omsorgsprogrammet är totalt innehållslöst, det finns redan ett stort rekryteringsbehov. Vad som bör prioriteras är att öka statusen för yrket, för detta krävs en nationell utbildning och yrkeslegitimation, skriver Dennis Wedin, gruppledare för Moderaterna i Stockholm stads äldrenämnd.

Publicerad: 22 augusti 2018, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Yrkeslegitimation är, enligt debattören, ett sätt att öka kvaliteten i vården.


Ämnen i artikeln:

VårdpersonalModeraternaUndersköterskor

Det finns idag inga tydliga kriterier för vilken kompetens en undersköterska inom vård och omsorg ska ha. Undersköterskornas arbetsuppgifter ser helt olika ut från en arbetsplats till en annan. En kompetens som på sina håll särskilt brister är exempelvis språkkunskaper inom hemtjänsten. Att inte ha stringenta kriterier skapar en otryggare patientsäkerhet och minskar statusen på ett av välfärdens viktigaste framtidsyrken.

En nationell utbildning och en yrkeslegitimation skulle säkerställa god kompetens inom vård- och omsorgsyrket.

Idag varierar kvaliteten och innehållet vid vård- och omsorgsutbildningarna både inom gymnasieskolan och i yrkeshögskolan beroende på huvudman. Detta resulterar i svårigheter vid rekryteringen av undersköterskor för såväl landsting/regioner som kommuner. Vård- och omsorgsutbildningarna för såväl gymnasieelever och elever vid yrkeshögskolan behöver därför kvalitetssäkras nationellt. Att införa krav på legitimation eller examen för yrket skulle innebära ett karriärsteg. Personer som inte har legitimationen kan arbeta som vårdbiträde medan utbildningen genomförs.

Socialdemokraterna vill dock, vilket Stefan Löfven nyligen tog upp, att alla som går klart en vård- och omsorgsutbildning ska garanteras jobb.

Heltid bör vara en möjlighet för de medarbetare som är intresserade, men när Socialdemokraterna utgår ifrån att heltid skulle vara något för alla är det fel. Exempelvis i maj denna månad skickades en enkätundersökning ut till drygt 3 000 medarbetare inom vård- och omsorg i Norrköping där frågan ”varför arbetar du hel/deltid” ställdes. Det framkom att den största anledningen till att medarbetarna arbetade deltid var för att man själva vill. Det angavs också från många att arbetsgivaren inte skulle kunna göra något för att få dem att arbeta heltid.

Utöver detta tondöva vallöfte vill Socialdemokraterna göra allt man kan för att försvåra för privata aktörer i välfärden och äldreomsorgen, såväl nationellt som lokalt. Det skulle innebära färre arbetsplatser och färre karriärmöjligheter för vård- och omsorgens medarbetare.

Det är dags att vända utvecklingen och göra upp med den här regeringens låga ambitioner för äldres vård- och omsorg. Undersköterskornas yrkesstatus måste höjas. Det är också genom en jobbpolitik som vi kan öka välfärdens finansiering i kommuner, landsting och regioner. Moderaterna har en politik som säkerställer att det ska löna sig mer att arbeta, och som ökar kvaliteten i välfärden.

Dennis Wedin, kommunfullmäktigeledamot, Stockholms stad Gruppledare i Stockholms stads äldrenämnd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev