Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Högerns lösningar på förlossningskrisen är otillräckliga”

Stockholms förlossningsvård krisar året om, men under sommaren har trycket varit så högt att varken personal eller föräldrar mäktat med. Landstingets borgerliga styre börjar äntligen tala om situationen som kris, men några lösningar på den har de inte.

Publicerad: 17 augusti 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BarnmorskorFörlossningsvårdStockholm

Medan landstingets politiker nu återvänder från semestern har Stockholms sjukvårdspersonal slitit hela sommaren.

I måndagens DN kunde man läsa en av många krisrapporter från Stockholms sjukvård (DN 14/8). Framförallt är det förlossningsvården som krisar, med akut platsbrist till följd av lika akut brist på barnmorskor.

DNs artikel redogör också för vad partierna vill göra för att lösa förlossningskrisen. Vänsterpartiet har flera förslag till lösningar.

Det måste vara tryggt att föda barn i vårt län. En graviditet och en förlossning kan vara nog så jobbig utan den adderade stressen som kommer av ovisshet kring var man kommer få föda och om man får plats eller inte. Därför vill Vänsterpartiet införa en garanti att varje aktiv förlossning ska ha en egen barnmorska, och att graviditeten, förlossningen och eftervården är del av en sammanhållen vårdkedja.

Men i dagsläget räcker inte barnmorskorna till. Därför är den absolut viktigaste åtgärden att öka grundbemanningen. Genom att utöka och permanenta projekten med arbetstidsförkortning, höja barnmorskornas löner, och ge dem mer inflytande över förlossningsvårdens utveckling, kan landstinget nyanställa och locka tillbaka den personal som lämnat sjukvården.

På sikt måste även vårdval förlossning avvecklas. Vi har varit kritiska mot upphandlingsformen från början, och det är uppenbart att marknaden inte kan lösa förlossningsvårdens grava problem.

Att landstingets ansvariga borgerliga politiker visade lite ödmjukhet och lyhördhet inför personalens och de blivande föräldrarnas situation vore också önskvärt.

Det är åtminstone positivt att ansvarigt landstingsråd Ella Bohlin (KD) nu (så gott som) tar ordet kris i sin mun, och dessutom öppnar för både högre ersättningsnivåer och arbetstidsförkortning på vissa förlossningsenheter. Men det kommer för sent och är förmodligen inte tillräckligt.

Moderaterna, som även tidigare varit de mest ihärdiga krisförnekarna, fortsätter å andra sidan att skjuta ifrån sig ansvaret.

Personallandstingsråd Peter Carpelan (M) säger till Svenska Dagbladet att det är statens ansvar att utbilda fler sjuksköterskor (SvD 13/8). Han fortsätter således att hävda det han alltid hävdat, att det är den rödgröna regeringens ansvar att lösa landstingets problem. Men problemen är äldre än mandatperioden. De borgerliga har styrt Stockholms läns landsting i över ett decennium, och med liv och lust ägnat sig åt privatiseringar och nedläggningar istället för att på allvar ta itu med personalkrisen.

Liberalerna säger sig vilja bygga bort förlossningskrisen, men precis som BB Stockholms VD säger i DN-artikeln, kommer nya hus och lokaler inte att locka tillbaka barnmorskorna.

De borgerliga partierna, de med ansvar för förlossningsvården, gör helt enkelt inte tillräckligt för att lösa dess kris. Jag har därför full förståelse för att det nu på söndag arrangeras en ”arg jävla riksmarsch” mot BB-kaoset.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev