Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Hindra unga rökare, men gynna inte cigarettmaffian

Vi behöver skärpa kontrollerna så att unga inte kan köpa cigaretter och visa på rökningens konsekvenser för hälsan redan i tidig skolålder. Men ett exponeringsförbud för tobaksreklam, som innebär ett hårt slag mot servicehandeln och där tobaken riskerar att hamna i händerna på organiserad brottslighet, är fel väg att gå, replikerar Bengt Hedlund.

Publicerad: 4 februari 2014, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsoarbete

REPLIK. Henrik Ripa, moderat kommunalråd i Lerums kommun anser i sin replik i Dagens Samhälle 29 januari att det är viktigt att skydda barn mot rökning. Självklart måste vi minska rökningen bland unga. Svensk Servicehandel samarbetar med tull, polis, Skattemyndighet och Ekobrottsmyndighet för att bekämpa den illegala handeln av cigaretter. Ett exponeringsförbud gör det svårare att kontrollera försäljningen och därmed riskerar cigaretterna att hamna i händerna på unga.

Ripa nämner även Island – han menar att rökningen bland isländska 16-åringar har minskat sedan 2001, då exponeringsförbudet infördes i landet. Enligt Statistics Island så ökade antalet rökare i åldern 15-19 år till 17,5 procent samma år som förbudet infördes. 2007, sex år senare, så var fortfarande andelen rökare i samma ålder högre än innan förbudets införande. Vad gäller antalet rökare i Island generellt, så har antalet minskat i samma takt som innan förbudet infördes. Värt att notera är även att de fortfarande har en högre andel rökare än i Sverige.

Henrik Ripa nämner också att ett exponeringsförbud ”är en metod som man genom forskning och erfarenhet vet är effektiva”. Det finns ännu inget klarlagt samband mellan exponeringsförbud och minskad rökning. Däremot finns bevis på att servicehandeln påverkas starkt av den här typen av förbud. Samma år som Canada införde exponeringsförbud försvann 15 procent av servicehandeln i landet, samtidigt som den illegala handeln av cigaretter ökade.

Förutom att det är dyrt att införa exponeringsförbud, det rör sig om en kostnad på cirka 45 000 kronor för varje näringsidkare, så påverkar det även kundens val av butik. Om en vara göms minskar självklart behovet. Men det försvinner inte. Då söker sig kunden vidare till andra ställen där man vet att det finns tobak: I större butiker. Att debattören helt undviker diskussionen om hur servicehandeln påverkas av ett exponeringsförbud är tråkigt.

Om det finns en alternativ lösning? Ja. Att stärka kontrollerna vad gäller åldersgränser och skapa kunskap hos unga om rökningens konsekvenser för hälsan redan i tidig skolålder. Men ett förbud vars konsekvenser innebär ett hårt slag mot servicehandeln och där tobaken riskerar att hamna i händerna på organiserad brottslighet är fel väg att gå.

Bengt Hedlund, vd för branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Folkhälsoarbete

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev