Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Hårt arbete pågår för säkra födslar”

Nej, jag är inte kallsinnig inför sommarens situation inom förlossningsvården. Sommarvården är de facto en utmaning. Men den ska vi klara, svarar Ella Bohlin (KD) på Jens Sjöströms (S) inlägg.

Publicerad: 22 juni 2015, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Glädjande nog ser situationen bättre ut än tidigare år, svarar Ella Bohlin (KD) om förlossningsvården.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdStockholmPersonalbristSjuksköterskorKristdemokraternaFörlossningskris

REPLIK. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting verkar försöka nå en ny nivå av ohederlighet. I vilket fall som helst har Jens Sjöström i debattartikeln S redo lösa sommarens förlossningskris” (DS 18/6) lyckats med konststycket att läsa in det motsatta budskapet mot vad jag skriver svart på vitt.

Jag skriver att jag tar Jane Stegrings och Ia Jeppssons farhågor på allvar och att det är en utmaning att rekrytera personal. Jens Sjöström skriver att jag kallsinnigt konstaterar att förlossningsvården kommer att lösa sig i år igen.

Sommarvården är de facto en utmaning – de senaste dygnen har akutsjukhusen märkt av en intensiv situation – men det är en utmaning som vi ska klara. Och glädjande nog ser situationen bättre ut än tidigare år.

Eftersom risk för missförstånd tydligen föreligger upprepar jag att ett hårt arbete pågår i landstinget för att den som ska föda barn i sommar ska få en trygg upplevelse. Undersköterskor och barnmorskor på förlossningsklinikerna, läkare, verksamhetsledningar, förvaltning och chefsläkare har mitt och Alliansens fulla förtroende.

Betyder det att vi lutar oss tillbaka? Nej. Förlossningsvård är akutsjukvård. Vi vet att toppar i belastningen kommer att komma. Det är därför planeringen under våren har varit så viktig.

Nu under sommaren följer vi situationen noggrant för att säkerställa att förlossningsvården är god för födande mammor, personal och andra inblandade.

Det är oklart vilken aktiv roll Jens Sjöström har tänkt sig i förlossningsvården i sommar, men såvida han inte har en dold barnmorskeutbildning utgår jag från att han har tänkt sig ett konstruktivt samarbete med Alliansen.

Även hos mig står dörren öppen för detta. De förslag som Stegring och Jeppsson nämner är som sagt delvis redan en del av vårdens arbete och lär bedömas bättre av professionen än av politiker, men jag söker gärna samverkan för Stockholms gravida kvinnors skull.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev