onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Hallengren i KU: ”Vi gjorde allt vi kunde för att få tag i skyddsutrustning”

Publicerad: 9 april 2021, 08:38

Lena Hallengren frågades på fredagen ut om regeringens coronahantering.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har aldrig dragit ut i onödan på några beslut för att möta pandemin, hävdar socialminister Lena Hallengren (S) när hon på fredagen frågades ut i KU om regeringens coronahantering.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Corona i vårdenLena Hallengren

Att det snabbt skulle bli brist på skyddsutrustning för vårdpersonal i regionerna gick inte att förutse, enligt Lena Hallengren. 

— Ingen gjorde bedömningen att det skulle gå på 2–3 veckor, sade Hallengren om att de begränsade lager av personlig skyddsutrustning som fanns i regionerna snabbt försvann från hyllorna.

Hon talade om läget i månadsskiftet februari/mars förra året, i pandemins inledning.

— Vi gjorde allt vi kunde för att få tag i skyddsutrustning och pressa ner smittan, svarar Hallengren på en fråga från Tuve Skånberg (KD) om regeringen vidtog skarpare åtgärder för att bromsa smittan när bristen på skyddsmateriel blev uppenbar.

Under februari var frågan att bygga upp lager av skyddsutrustning inte aktuell. Då var ännu pandemins kommande utbredning och eskalering okänd och inte möjlig att förutse, hävdade hon. Hon underströk att regeringen den 28 februari gick med i den EU-gemensamma upphandlingen av skyddsmateriel. Och den 16 mars, efter en hemställan från stora regioner några dagar tidigare, gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att nationellt samordna inköp av skyddsmateriel.

Hallengren sade att det var ett nödvändigt beslut.

I inledningen av Hallengrens timmar i KU var det ärenden som gäller skyddsutrustning och tillgång på intensivvårdsplatser som var uppe. Sedan väntar frågor om strategi, smittspårning, pandemilagen och regeringens förhållande till coronakommissionen.

Utskottets ledamöter vill höra henne i närmare tio ärenden.

Det rör sig om allt från tillgång på skyddsmaterial, testning och smittspårning till besöksförbud på äldreboenden.

KU:s granskning av regeringens och statsrådens agerande under pandemin inleddes före påsk med en slags förövning. För att få underlag inför ministerutfrågningarna var det då ett antal generaldirektörer som har och har haft centrala roller under pandemin som fick frågor.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vände sig då mot uppfattningen att strategin hade förändrats under pandemins gång.

— Det är samma strategi som gällt hela tiden: Pressa ned smittspridningen i samhället så att sjukvården klarar sig och särskilt skydda de grupper som riskerar att råka illa ut, sade Carlson.

Han tillade att det däremot fanns de som trodde att man kunde få bort smittan helt genom att stänga ned samhället. Men det trodde inte hans myndighet och det har visat sig vara rätt, hävdade han.

Dan Eliasson, nu generaldirektör i regeringskansliet och tidigare chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), sade att han hade velat se tidigare åtgärder mot smittan. MSB tryckte på flera gånger för fler och snabbare åtgärder, enligt honom.

— Det fanns en mängd situationer där jag gärna sett mer och snabbare åtgärder. Men det ligger i en samhällsskyddande myndighets natur att hellre vara Krösa-Maja och ropa tyfus än att vara Bagdad-Bob och inte erkänna stridsvagnarna som rullar in. Sen kan vi inte tro att vi får allt vi vill ha, sade Eliasson.

Lars Larsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev