tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Håll er till fakta, Tobaksfakta!

Tobaksfaktas agenda har inget med hälsa att göra, utan bottnar i antikapitalism (profit!) och ogillande av företagsamhet, vilket försvårar en rimlig dialog om hur hälsan i befolkningen kan bli bättre, skriver Patrik Strömer i en slutreplik till Tobaksfakta.

Publicerad: 20 juli 2018, 13:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EUHälsaTobakFolkhälsa

Slutreplik: Det är lite rörande att läsa Göran Boëthius och Margareta Haglund från Tobaksfakta. De har fört en lång kamp mot rökning och är fortfarande kvar i 1970-talets världsbild, vilket gör att de blir förvirrade av enkla fakta som att snus inte utgör något folkhälsoproblem.

Deras replik visar tyvärr på en ovilja att se verkligheten som den faktiskt är, nämligen att snus i praktiken är en produkt som ger konsumenter valfrihet och som minskar rökningen i samhället. Grundproblemet är att den statligt finansierade lobbyorganisationen Tobaksfakta inte ens klarar av att definiera vilket problem som finns. Därav deras förvirring.

Tobaksfaktas agenda har inget med hälsa att göra, utan bottnar i antikapitalism (profit!) och ogillande av företagsamhet, vilket försvårar en rimlig dialog om hur hälsan i befolkningen kan bli bättre. Dagens ANDT-strategi är kontraproduktiv och utan förankring i den verklighet som den syftar till att påverka.

Vi vet att förekomsten av snus minskar rökning. Så vad är då grundproblemet? Är det att människor röker? Att de riskerar att bli sjuka av rök och tjära från cigaretter? Att människor använder tobak i någon form, eller att människor vill ha nikotin? Den som inte kan svara på dessa frågor är helt enkelt inte trovärdig i debatten.

Svenska män röker minst i EU, men fler använder tobak i form av snus. Om inte EU:s lägsta frekvens av lungcancer och KOL ses som en framgång av Tobaksfakta, så måste man ställa sig frågan: Vad arbetar ni för? Uppenbarligen är det snus som i Sverige och Norge har gjort att det finns fler snusare än rökare, medan länder som drivit en auktoritär politik har lyckats sämre.

Problemet är nämligen att det EU som förbjudit snus därmed också sätter medborgarnas hälsa på spel och förhindrar konsumenterna rätten att välja ett betydligt mindre skadligt alternativ. Det är lite som att förbjuda elcyklar när man säger sig vilja minska dieselbilar.

Det är ingen slump att pragmatiska och vetenskapligt uppdaterade personer i hela världen riktar sina blickar mot Sverige. Svaret är snus. Och det svaret passar inte Tobaksfaktas ideologiska världsbild.

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUHälsaTobakFolkhälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev