Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Gratis vaccin till alla och 300 extra miljoner till regionerna

Publicerad: 4 december 2020, 09:41

Den första gruppen som prioriteras i massvaccinationen består av ungefär 600 000 personer. I januari beräknas 300 000 doser vaccin levereras till Sverige.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Regeringen ger 300 miljoner kronor extra till regionerna till för att de snabbt ska kunna administrera covidvaccinationerna direkt efter ett godkännande. – Sverige, vården och hela samhället har en välorganiserad maskin för att göra det här, säger Stefan Löfven.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetEkonomiVaccineringen mot coronaviruset

Vaccinet ska vara gratis för alla och regionerna får 300 miljoner extra, vilket kan läggas till de 4,5 miljarder kronor som Folkhälsomyndigheten redan fått för inköp.

Det var budskapet när statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström höll en gemensam presskonferens på fredagsmorgonen.

Vaccin ska allra först erbjudas de som är i störst behov.

– Det är personer i tre grupper. Personer på särskilda boenden för äldre. Det är personal inom äldreomsorgen som arbetar med de personerna som är särskilt sårbara. Därefter personer som lever med någon som har hemtjänst, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på presskonferensen.

Folkhälsomyndigheten uppskattar att det rör sig om cirka 600 000 personer i de här grupperna. Efter dessa, äldre och riskgrupper kommer resten av befolkningen på cirka 6 miljoner personer. Folkhälsomyndigheten återkommer senare om hur dessa ska prioriteras.

På presskonferensen fick Johan Carlson frågan om hur lång tid han bedömer att den första vaccinationen kommer att ta.

– Det hänger ihop med hur fort man kan vaccinera och framför allt hur snabbt leveranserna kommer. Vi räknar med att vi ska få 300 000 doser levererade i januari, svarade han.

Sverige kommer att ingå i det EU-gemensamma avtalet som EU-kommissionen avser att ingå om att köpa vaccin från läkemedelsföretaget Moderna. Sverige har sedan tidigare ingått EU-gemensamma avtal om vaccin från Astra Zeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer/Biontech och Curevac.

På så vis får Sverige tillgång till 1,8 miljoner doser av Modernas vaccin. Totalt har Sverige tecknat avtal om så många doser vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, förutsatt att vaccinen godkänns, enligt regeringen.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev