Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Gör det lättare att välja vård i hela EU

Rätten att välja vård i hela EU finns redan, men informationen om att alternativet finns måste nå den som är sjuk och ersättningsreglerna måste förenklas. I Sverige är väntetiden för beslut om ersättning för vård utomlands dessutom bland de längsta i EU.

Publicerad: 3 maj 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaEU

De flesta patienter vill säkert ha bra vård i tid där de bor. Men för enskilda patienter kan möjligheten att få vård i ett annat EU-land rent av vara livsavgörande. Därför är beslutet om patientrörlighet ett av de viktigaste EU har fattat.

EU-kommissionen presenterade nyligen en rapport som visar att svenska patienter har sämre information om möjligheten att söka vård utomlands och mer sällan väljer att utnyttja möjligheten. En viktig förklaring är att svenska socialdemokrater motarbetat rätten för den som är sjuk att själv välja sin vård från dag ett.

Sedan oktober 2013 har möjligheten för patienter att söka vård fritt i EU ökat avsevärt. Då infördes patientrörlighetsdirektivet i Sverige, en lagstiftning som jag varit med att ta fram i EU och som ger patienter den rättighet som borde vara självklar - man ska få söka vård i alla EU-länder och då oavsett hur vården organiseras. Men samtidigt finns det i Sverige inte någon generell möjlighet att fritt söka vård i andra län än det egna.

Det är helt orimligt att det som är möjligt att göra i ett annat EU-land inte går att göra i en annan del av Sverige.

Socialdemokraterna har alltid motverkat patienters möjlighet att välja var de vill söka vård, i Sverige såväl som i Europa. När Margot Wallström var EU-kommissionär gjorde hon allt för att motarbeta och förhala förslaget om att EU:s fria rörlighet ska gälla även för sjuka. Det gjorde hon väl medveten om att EU-domstolen redan 2004 konstaterade att det är en fördragsskyddad rättighet att själv välja vård i andra EU-länder.

När reglerna skulle införas i Sverige kämpade socialdemokraterna med näbbar och klor för att krångla till reglerna och ge landstingens politiker rätt att godkänna alla behandlingar i förväg innan patienter får vård i annat EU-land. Lyckligtvis lyckades vi i Alliansen stoppa socialdemokraternas försök att sätta sig över patienterna.

Trots det har andra länder kommit betydligt längre än Sverige. Det är svårare för svenska patienter att söka vård i andra länder än det är för den som är sjuk i Finland eller Danmark. De allra flesta vill få vård så nära hemmet som möjligt. Det är ingenting fel med det. Men ibland finns det goda skäl att söka vård i ett annat land. Därför måste det bli lättare att söka vård i Europa.

Rätten finns redan, men informationen om att alternativet finns måste nå den som är sjuk och ersättningsreglerna måste förenklas. För i Sverige är väntetiden att få beslut om ersättning för vård utomlands dessutom bland de längsta i EU.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen mer pengar till vården men de vägrar ge patienterna makt över sin egen hälsa och därmed snabbare tillgång till vård av hög kvalitet. Det duger inte att svenska patienter inte har samma möjlighet att söka vård utomlands som den som är sjuk i Danmark eller Finland. Mer måste göras innan svenskar på riktigt känner att det går att få vård i andra EU-länder.

Men lika självklart som att den som är sjuk kan välja vård i andra EU-länder borde det vara att kunna välja vård i hela Sverige. Men socialdemokrater sätter fortfarande landstingspolitikernas rätt att styra över sjuka framför patienternas rätt att själva välja vård.

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News