Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ge singlar verklig rätt att bli föräldrar

Flera landsting nekar fortfarande ensamstående att ställa sig i kö för insemination, trots riktlinjer om att de ska ha samma villkor som par. På andra håll är väntetiden orimligt lång.

Publicerad: 25 augusti 2016, 13:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Föreningen Femmis anser att processen för att ensamstående i praktiken ska få assisterad befruktning måste skyndas på. \


Ämnen i artikeln:

Hälso- och sjukvårdslagen

Vi förstår att det kan ta tid att implementera en lagändring men vi är frustrerade över att det nu, mer än fyra månader efter att lagen trätt i kraft, fortfarande är flera landsting som inte ens låter ensamstående ställa sig i kö. Lagen ger oss rätt till assisterad befruktning på samma villkor som par och det vill vi också få – nu!

Sedan den 1 april i år har det varit tillåtet för ensamstående att få insemination med donerade spermier i Sverige.

När beslutet togs i riksdagen några månader tidigare utbröt stort jubel inom vår förening, Femmis. Efter många år av ideellt arbete, förhoppningar, men också besvikelser när ett förväntat besked har skjutits upp, var vi äntligen i mål! Det hade tagit fyra år från att riksdagen beslutat att skyndsamt utreda frågan tills beslutet fattades i riksdagen.

Inför den 1 april kontaktade vi från Femmis alla landsting för att höra hur man skulle göra för att ställa sig i kö och få behandling. Förvirringen var dock stor. Ingen visste något, de väntade på riktlinjer och direktiv från Socialstyrelsen och SKL och kunde inte ge några besked.

Landstingen i Gävleborg och Södermanland var bland de första som beslutade att ta emot ensamstående för att ställa sig i kö.

I slutet av maj kom SKL:s nya riktlinjer som innebar att ensamstående och par ska få hjälp på samma villkor. Flera landsting fattade beslut före sommaren om att följa de nya riktlinjerna, men även om det går att ställa sig i kö är väntetiderna på flera håll orimligt långa.

Nu, i slutet av augusti, vet vi att de första som kunde ställa sig i kö i våras har fått kallelse till ett inledande samtal.

I västra Götaland kan man sedan den 1 augusti ställa sig i kö men kötiden är där runt 2 år.

I Stockholms län, där kötiden är ca 1,5 år är det möjligt att lämna en intresseanmälan. Senare i augusti kommer hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att ta upp frågan om att anta SKLs nya rekommendationer. Därefter räknar vi med att ensamstående ska få ställa sig i den ”riktiga” kön.

I Skåne verkar processen ha stoppats upp och i Norrlandsregionen går det långsamt. I slutet av september ska dock Norrlandstingens regionförbund ta upp frågan för information och diskussion.

Eftersom hanteringen och kötiden inom vissa landsting är så lång, kan en person hinna passera åldersgränsen för att få behandling. En anledning till de långa kötiderna är bristen på donatorer. När nu ytterligare en patientgrupp tillkommer kommer efterfrågan på donerade spermier att öka.

Det behöver därför göras en satsning på att rekrytera fler donatorer och även aktualisera frågan om att bilda en nationell spermabank, så att kötiderna inte varierar så stort beroende på var i landet behandlingen utförs.

Slutligen vill vi, trots allt, uttrycka vår glädje över att det nu finns en lag som ger ensamstående och par samma möjligheter när det gäller familjebildning. Det är ett erkännande av vår familjeform och ensamföräldern. Men för att lagen i vissa delar av landet inte ska stanna vid ett aprilskämt, vill vi att landstingen tar tag i frågan nu.

Sophia Nilsson, ordförande för föreningen Femmis, frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF

Linnea Hansson, Femmis uppföljningsgrupp

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hälso- och sjukvårdslagen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev