fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ge personalen befogenheter att stoppa droginförseln

Arbetet med att få drogfria institutioner borde vara en prioriterad fråga, inte bara i ord utan även i handling, skriver Thord Jansson, ordförande ST inom SiS i en slutreplik på Statens institutionsstyrelse (SiS).

Publicerad: 24 oktober 2018, 09:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det krävs ökade resurser till LVM-hemmen.


Ämnen i artikeln:

TvångsvårdMissbruksvårdSiS - förvar eller hjälp?Hälsa

Slutreplik. Statens institutionsstyrelses (SiS) ledning svarar på vad två fackliga organisationer har skrivit i varsin debattartikel. ST inom SiS har inte påstått att LVM-vården (lagen om vård av unga) är nära en kollaps. Vi skriver att LVM-vården är satt på undantag jämfört med SiS ungdomsvård, både av ledningen och politikerna. Det har vi inte hittat på själva, det är vad vi hör från våra medlemmar på LVM-hemmen. De tycker att de inte får det stöd och de resurser de behöver från SiS ledning för att kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt.

SiS ledning menar att vår artikel är en förolämpning mot SiS medarbetare. Vi är övertygade om att våra medlemmar inte blir förolämpade av att vi lyfter de problem som LVM-vården kämpar med – de vet att vi anser att de gör ett fantastiskt jobb trots bristande resurser.

Vi delar SiS uppfattning att myndigheten ska tåla att granskas och att alla medarbetare är viktiga för en god vårdmiljö och arbetsmiljö. Vi vet också att LVM-klienterna känner sig trygga när de är hos SiS, inte någonstans i vår artikel påstår vi något annat.

Vi skriver däremot att drogtillgången innebär en ökad risk för våld mot personalen SiS ledning svarar, mot bättre vetande, att samtliga medarbetare (vår kursivering) som arbetar klientnära årligen utbildas i bemötandetekniker. Enligt SiS riktlinjer för NPNL (SiS primära bemötandeteknik) ska all personal årligen delta vid ett utbildningstillfälle och fyra övningstillfällen. I SiS årsredovisning 2017 står det att totalt 52 procent av personalen har deltagit i en utbildningsdag. Det står inte hur många som har fått övningstillfällen, men övergripande statistik visar att endast 15 procent fått det.

I vår artikel beskriver vi hur klienter på olika sätt försöker att smuggla in droger på avdelningen. Vi beskriver att begränsningar i hur personalen får använda de särskilda befogenheterna gör arbetet med att hindra droginförsel svårare än det borde vara. Vi förstår att tvångsåtgärder måste användas restriktivt men menar att en effektiv missbruksvård av klienter med tungt och långvarigt missbruk – där personalen har sex månader på sig att lyckas i motivationsarbetet – måste ha bättre möjligheter att skapa en drogfri miljö för klienterna.

Vad vår artikel framför allt handlar om är att det krävs ökade resurser till LVM-hemmen. En högre bemanning skulle förbättra möjligheterna att förhindra droginförsel och upptäcka om droger har kommit in. Vi har i flera år krävt högre bemanning på LVM-hemmen, men SiS ledning har inte lyssnat. I den senaste budgetförhandlingen avslog arbetsgivaren vårt yrkande om ökad bemanning. I sin replik nämner inte ledningen ordet bemanning.

En förutsättning för att lyckas med LVM-vårdens uppdrag är att kunna erbjuda en drogfri miljö så långt som det är möjligt. Arbetet med att få drogfria institutioner borde därför vara en prioriterad fråga, inte bara i ord utan även i handling. SiS ledning kan börja med att redovisa kostnaderna för de satsningar man har gjort de senaste åren för att få institutionerna drogfria.

Thord Jansson, ordförande ST inom SiS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev