Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Från enstaka besök till ”artrosskolor” – digital fysioterapi allt vanligare

Publicerad: 6 april 2022, 08:24

”Åren med covid har skyndat på utvecklingen”, säger Charlotte Chruzander på Fysioterapeuterna.

Foto: Lois Steen

Att regioner erbjuder digital fysioterapi har blivit allt vanligare på senare år. Från enstaka besök hos en fysioterapeut på en vårdcentral till hela träningssystem, som på Norrtälje sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Digitaliserad vårdE-hälsa

VS


Någon kartläggning av det samlade utbudet av digital fysioterapi i landet finns ännu inte, enligt hälso- och sjukvårdsstrategen Charlotte Chruzander på professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna.

– Helt klart har åren med covid skyndat på utvecklingen enligt rapporter vi fått från våra medlemmar, säger hon.

Till regionerna som sedan 2020 erbjuder digitala artrosskolor hör Östergötland, Kalmar och Jönköping. Göteborgs stads enhet för rehabilitering inom äldreförvaltningen har valt samma system som Norrtälje sjukhus och Tiohundra.

En nordisk inventering av digitaliseringen inom fysioterapin har precis påbörjats, berättar Charlotte Chruzander. Tillsammans med Danmark ligger Sverige bra till, tycker hon.

– Det handlar om inställningen till att arbeta digitalt hos fysioterapeuterna själva, hur mogna patienterna är och hur tillgängligheten till vården ser ut.

Fortfarande saknar dock Sverige en fungerande betalningsmodell för digital fysioterapi. Regioner och företag får använda den så kallade utomlänstaxan, vars konsekvenser uppmärksammats i samband med regionernas växande kostnader för tjänster hos företaget Joint Academy. Drygt 120 miljoner kronor under förra året, enligt en SVT-granskning.

Gången är den att Joint Academy har ett avtal med och debiterar en vårdcentral som ingår i Region Sörmlands vårdval. Sörmland tar emot alla räkningar och skickar vidare till patienternas hemregioner, som i sin tur betalar till företaget. Bedömningen av vilken träning en patient behöver görs av Joint Academys fysioterapeuter, tidigare oftast digitalt.

I höstas skärpte Sörmland reglerna och kräver nu en klinisk, fysisk, bedömning innan en patient börjar träna hos Joint Academy. Antalet behandlingar har begränsats till tio under en tolvmånadersperiod. Samtidigt krävde Sörmland att få tillbaka 800 000 kronor för överfakturering – pengar som nyligen har kommit, enligt pressansvarige Fredrik Gustavsson.

Utredningen om den nya primärvården väntades länge föreslå ett bättre system för ersättning av digital fysioterapi och annan vård på nätet. Men inget kom och den 31 mars krävde riksdagens socialutskott att det görs en ordentlig utredning om vad som ska ersätta utomlänstaxan.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev