Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Förlossningsvårdens brister – inte bara Stockholms fel

När andra landsting och regioner, särskilt i närheten av Stockholm, misslyckas med att hantera förlossningsvården drabbar det kvinnor i huvudstaden. Förlossningsvården i Stockholms län tog totalt hand om mer än fyra gånger så många utifrån än som hänvisades från någon av våra kliniker till andra län. Därför måste fler makthavare ta ansvar för situationen.

Publicerad: 16 mars 2018, 09:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholm måste lösa andras misslyckanden i förlossningsvården.

Foto: LINNEA RHEBORG /BILDBYRÅN


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdSLL

Den svenska förlossningsvården har gått igenom en kris. I Stockholm har vi märkt den tydligt, och den är på flera sätt inte över än. Det senaste året har vi haft en mycket ansträngande situation som bara har klarats av tack vare stora insatser från vårdpersonalen. Blivande föräldrar har inte kunnat vara säkra på att få föda på sitt förstahandsval. Barnmorskor har vittnat om så stressiga pass att de inte har kunnat gå på toaletten. Fler kvinnor än någonsin har behövt åka till andra län för att föda barn.

När vi har summerat 2017 har det dock stått klart att situationen har förvärrats av hur de andra landstingen och regionerna i Sverige, speciellt i närheten av Stockholm, har hanterat förlossningsvården. För varje födande vi har varit tvungna att hänvisa till något annat län har vi tagit emot två från andra län. Förlossningsvården i Stockholms län tog totalt hand om mer än fyra gånger så många utifrån än som hänvisades från någon av våra kliniker till andra län.

Det här kanske förvånar den som har följt medierapporteringen. Drivkraften för rödgröna debattörer att särskilt svartmåla det alliansstyrda Stockholms läns landsting har visserligen sina förklaringar men verkligheten ser ofta annorlunda ut.

Jag kan inte nog understryka att vi har problem i Stockholms förlossningsvård. En del beror på kliniker som har stängt utan att politiska beslut  varit inblandade, andra gånger kan vi som styr fundera på om åtgärder borde ha satts in tidigare. Men även om Stockholm har en väg kvar att gå tycker jag inte att det är rimligt att födande och barnmorskor här ska behöva drabbas av andra landstings misslyckanden.

Sedan jag tillträdde som ansvarigt landstingsråd har vi genomfört en lång rad reformer och satsningar för trygga förlossningar. Vi bygger ut flera förlossningskliniker, höjer den ekonomiska ersättningen med 120 miljoner eller tio procent, satsar på specialistmödravården för att avlasta akutsjukhusen, ger barnmorskor betalt under studietiden och bygger en ny förlossningsklinik. Vi har också skjutit till extra pengar under de ansträngda sommarmånaderna och satsat stort mot förlossningsskador, vilket nu har gjort att trenden har vänt och skadorna minskar.

Samtidigt hör vi i princip ingenting om åtgärder för att förbättra förlossningsvården i andra svealändska landsting och regioner. Bara för att tidningsrubriker och opinionsbildare inte drar fram förlossningsvårdens problem i ljuset betyder det inte att makthavare kan luta sig tillbaka.

Födande kvinnor i Sverige är värda mer än att slussas runt. Målet måste vara att så många som möjligt får föda på den klinik de själva valt att föda på i första hand. Det är den strävan vi har i Stockholm. Kvinnor som av olika anledningar kommer hit från andra län för att föda är självklart välkomna. I vissa fall är Stockholm det enda landstinget som har tillräckligt avancerad vård för att kunna ta hand om dem. Vi tänker fortsätta att ta ansvar för att förbättra förutsättningarna för de som föder. Låt oss hoppas att vi kommer att få se reformer och konkreta åtgärder för att förbättra förlossningsvården i hela landet.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdSLL

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev