Sjukvård
”Förlossningsvården utvecklas och förbättras”
Karin Christensson skriver på debattplats i Dagens samhälle att politiker bör träda fram med konkreta förslag för förlossningsvården. Det gör jag gärna och vill härmed beskriva hur jag och alliansen ser på denna viktiga vård inför framtiden.
Publicerad: 17 maj 2016, 14:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Förlossningsvården i Sverige och i Stockholms läns landsting håller högsta kvalitet. Den är trygg, modern och patientsäker. Samtidigt står vi inför utmaningar, skriver Ella Bohlin.
Karin Christensson: Dubbelfel inom svensk förlossningsvård
Replik. Förlossningsvården i Sverige och i Stockholms läns landsting håller högsta kvalitet. Den är trygg, modern och patientsäker. Samtidigt står vi inför utmaningar, dels i fråga om kompetensförsörjning och bemanning, och dels med att utöka kapaciteten i vårt län som växer i rekordtakt.
Förra året föddes ca 29 300 barn i Stockholms län. Vi hade oerhört få kvinnor som fick åka till ett annat landsting och hela 92 procent fick sitt förstahandsval.
Det är mycket beklagligt att Praktikertjänst valde att säga upp avtalet med landstinget och avveckla BB Sophia. Det ligger inget politiskt beslut i att en verksamhet som är uppskattad av både blivande föräldrar såväl som profession avslutas. Givetvis hade vi hellre sett att BB Sophia hade kunna bedriva sin goda förlossningsvård men nu i det läge vi befinner oss är det viktigt att rikta fokus framåt och arbeta utifrån de förutsättningar som finns framför oss.
Det är helt sant att småskaliga enheter med kontinuitet har bevisat sig bra. De har också mycket hög patientnöjdhet. Alliansen i landstinget har slagit fast att alternativ i förlossningsvården ska uppmuntras och mångfald stödjas. Därför fortsätter också vårdval förlossning.
Dock kommer högspecialiserad beredskap inom förlossningsvården att fortsätta vara viktig, då förlossningsvård är en form av akutsjukvård och allt går inte att planera i ett förlossningsskede. Därför behöver den högspecialiserade vården och dess beredskap alltid stå redo att gripa in när och om det behövs.
Det händer mycket positivt inom förlossningsvården just nu. Jag vill berätta om några av de satsningar som görs.
■ Södra BB:s koncept utvecklas vid Södertälje sjukhus och till dags dato har åtta barnmorskor från Södra BB tagit anställning på Södertäljes förlossningsenhet. Just nu sker ett fantastiskt arbete med den integrerade processen för öppenvård, förlossning och eftervård till en förstärkt vårdkedja med mödra- och barnhälsovården, alltså samma inriktning som Södra BB.
■ Ytterligare utökad kapacitet för fler födslar. Planerna för förlossning vid S:t Görans sjukhus fortsätter men redan år 2021 finns det behov av ytterligare kapacitet, utöver S:t Görans. Här ser vi över om de befintliga förlossningsenheterna har möjlighet att utöka kapaciteten. En ny enhet vid Huddinge sjukhus diskuteras som startas innan S:t Göran.
■ Satsning för att minska förlossningsskador. Vi lägger 17,8 miljoner kronor och pengarna ska gå till utbildningar för hur personalen kan hindra och upptäcka skadorna bättre än i dag. Det vårdprogram som berör bristningar uppdateras modellen för hur landstinget ger ersättning till vårdgivarna förändras så att det stimulerar till ett bättre arbete för att undvika förlossningsskador. Landstinget ska också förbättra omhändertagandet av dem som ändå drabbas.
■ Fyra mödravårdsenheter (MVC) i länet får förstärkt uppdrag för att avlasta förlossningsklinikerna för detta satsas 26 miljoner kronor. Hit kan patienter vända sig som behöver hjälp med att förnya recept, få ett extra ultraljud eller om det finns problematik kring amningen.
■ Auroramottagningen för kvinnor som lider av stor förlossningsrädsla. Hit kan kvinnor med rädsla remitteras efter samtal barnmorska och/eller läkare på mödravårdscentralen.
Förlossningsvården i vårt landsting utvecklas och förbättras, alla blivande föräldrar ska känna sig trygga med att de kommer att få god vård av högsta kvalitet. Vi har en långsiktig plan tillsammans med åtgärder på kort sikt och ser hela tiden till att patienten står i centrum.
Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) Stockholms län
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.