torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Företagen måste visa nyttan med nya produkter

Vi håller med Bo Karlsson, ordförande i ILCO, om att det är både samhälls- och hälsoekonomiskt bra för Sverige om stomiopererade kan fungera så normalt som möjligt. Men företagen kan inte få begära vilket pris som helst för nya hjälpmedel, replikerar Niklas Hedberg.

Publicerad: 15 oktober 2013, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsförmåner

Vi håller däremot inte med om att samhället ska ta in nya produkter oavsett pris, vilket blir resultatet av det förslag Bo Karlsson framför i sin artikel i Dagens Samhälle 4 oktober. Påståendet att TLV är så fastlåst i paragrafer att vi tappat bort brukarna delar vi inte. För oss är brukarnas och patienternas perspektiv centralt och vi arbetar löpande för att fånga synpunkter och lyssna på brukarna. I vår nämnd, som fattar besluten, har vi patientrepresentation. Företagen för därutöver fram patienternas åsikter och våra experter har dagligen kontakter med patienter. Dessutom får berörda patientorganisationer lämna synpunkter i våra omprövningar.

Samhället har inte oändliga resurser, utan det ska räcka till alla patientgrupper. Vi måste därför hushålla med våra resurser och inte betala onödigt mycket för produkter som inte tillför någon extra nytta vare sig för patienten eller för samhället. Det vinner alla på eftersom vi på det sättet får ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar vi lägger på läkemedel och förbrukningsartiklar. Företagen måste därför lämna ett underlag som visar att det råder rimlig balans mellan den nytta patienten får och den samhällskostnad som uppstår när produkten används. Om inte dessa krav ställs kan företagen begära vilket pris som helst.

Vi har dock på senare tid märkt att företagen i större utsträckning lämnar underlag som kan motivera ett högre pris. Detta har lett till att fler nya produkter kommit in i förmånen. Det finns i dag ett hundratal produkter för stomipatienter i förmånen och vi välkomnar nya innovativa produkter som ger ökad nytta för patienterna till ett rimligt pris.

Niklas Hedberg, chef för nya läkemedel, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsförmåner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev