Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

För KD kommer barnens rättigheter alltid först

Det vi vänder oss mot i debatten om assisterad befruktning är att låta vuxenperspektivet, längtan efter barn, väga tyngre än barns rätt till föräldrar. Den senare utgångspunkten kommer alltid vara den självklara ansatsen för oss kristdemokrater, skriver Emma Henriksson i en slutreplik.

Publicerad: 22 maj 2014, 09:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


REPLIK Utgångspunkten för såväl Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU), Centerpartiet och Miljöpartiet, liksom för andra riksdagspartier som förespråkar insemination för ensamstående är att de utgår från ett vuxenperspektiv. De försöker göra möjligheten att få barn till en sexualpolitisk jämlikhetsfråga. Väl medvetna om att argumenten tryter om frågan behandlas utifrån vad den egentligen är - en fråga om barns rättigheter och medicinsk etik, därtill en fråga om hur vi använder våra offentliga resurser.

Barns rättigheter är inget vi kan kompromissa med eller bara hänvisa till när de sammanfaller med annat vi tycker om. När det gäller barns rätt till föräldrar är barnkonventionen tydlig. Den sjunde paragrafen lyder Varje barn har rätt till ett namn och en nationalitet. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka föräldrarna är och bli omvårdat av dem.

Vi Kristdemokrater är fullt medvetna om att en ensamstående kan vara en mycket bra förälder likväl som den sexuella läggningen inte i sig styr hur du är som förälder. Det här handlar inte om att motarbeta ensamstående kvinnor eller om att ha synpunkter på familjekonstellationer. Ensamstående föräldrar är inget ovanligt, men de flesta barn som växer upp med sådana träffar även den andra föräldern eller vet vem det är. De som inte gör det kan ofta ändå ställa frågor, få veta hur den förälderns ser ut och på andra sätt ändå få ett hum om sitt eget ursprung. Därmed faller även jämförelsen med adoptioner. Där handlar det om att hitta en lösning för barn som förlorat sin biologiska familj, inte om att medvetet sätta faderlösa barn till världen.

Det utredningsförslag som riksdagsmajoriteten tycks omfamna, påhejade av RFSU, stänger dessa dörrar. De här barnen kommer inte bara att hållas ovetande om vem fadern är. De kommer vara förhindrade, av både lag och kliniker, att ta reda på det.

Det vi vänder oss mot är att låta vuxenperspektivet, längtan efter barn, väga tyngre än barns rätt till föräldrar. På den punkten framgår det också tydligt i utredningen vad som varit deras uppgift när de skriver Det kan knappast hävdas att motivet för ett införande av möjligheten till assisterad befruktning för ensamstående är hänsynen till barnets bästa. Grunden för införandet är i stället en önskan att hjälpa fler ofrivilligt barnlösa att få barn på detta sätt.

Att vilja hjälpa den som är ofrivilligt barnlös är inget konstigt. Det märkliga är att så många som annars talar sig varma för barnkonventionen och vikten av pappor duckar när det kommer till kritan.

Emma Henriksson, 2:e vice partiordförande Kristdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev