torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Flera sjukhus i stabsläge – Sahlgrenska väljer en annan strategi

Publicerad: 3 januari 2023, 08:41

En kombination av trippelsmitta – RS-virus, covid-19 och influensa – och personalbrist sätter hård press på sjukvården på flera håll i landet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trycket på sjukvården ökar – flera sjukhus är i stabsläge. Sahlgrenska sjukhuset sliter med vårdplatsbrist men väljer en annan metod för att klara situationen.

Ämnen i artikeln:

Akut vårdplatsbristRegion BlekingeRegion KronobergRegion GotlandVästra GötalandsregionenSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Region Kronoberg förlängde på måndagen stabsläget på länets sjukhus. Icke akuta operationer ställs in till den 9 januari. ”Det ser något bättre ut med sjukfrånvaron hos personalen, men vi har fortfarande många infektionspatienter och läget är ansträngt”, säger sjukhuschef Florence Eddyson Hägg i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar Region Östergötland att Vrinnevisjukhuset i Norrköping går upp i stabsläge. Kombinationen covid-19, RS-virus och influensa gör att det natten till måndagen var i princip fullt på alla avdelningar, uppger ansvarig chef Tobias Ekenlie till P4 Östergötland

Region Blekinge är efter en något lugnare julhelg nu åter i stabsläge. ”Under den närmaste tiden kommer vi ha daglig uppföljning av läget och vid behov kan vi behöva vidta särskilda åtgärder för att klara situationen”, säger Maria Arvidsson Karlsson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Region Gotland kämpar med stort inflöde av patienter samtidigt som sjukfrånvaron är hög bland personalen. Eftersom korttidsboendet dit utskrivningsklara patienter flyttas är fullt hävs intagningsstoppet på det hårt kritiserade Attendoboendet Terra Nova i förtid, eftersom där finns tre lediga lägenheter.

”Alla inblandade gör sitt bästa för att lösa situationen så bra som möjligt för de som just nu behöver vård och omsorg”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob i ett pressmeddelande.

Västra Götalandsregionen är i förstärkningsläge. Belastningen är mycket hård, i synnerhet i barnsjukvården, meddelade regionen dagen före nyårsafton. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ont om vårdplatser men går inte upp i stabsläge. En sådan åtgärd gör bara arbetet ”rörigt”, säger områdeschef Maria Taranger till sjukhusets magasin Sahlgrenskaliv. Sjukhusdirektör Lars Rydhede uppger att ledningen valt en annan linje. De sammanträder flera gånger i veckan vilket gör det lättare att ta snabba beslut och samarbeta över verksamhetsgränser.

– Man kan kalla det ett modifierat stabsläge, där vi behåller vår linjeorganisation. Vår erfarenhet är att det är ett bättre och mer effektivt sätt att jobba, än att ersätta linjeorganisationen med en stab som tar över och pekar med hela handen, säger han till magasinet.

Arbetssättet är, enligt Lars Rydhede, bättre lämpat för den här typen av situationer – vårdplatsbrist och tung belastning – som kräver uthållighet och samverkan.

LÄS MER:

Regiontopp prisas för satsningar på forskning

Trippelsmittor ger fortsatt högt tryck på vården

Kammarrätten: Okej att kräva vaccinationsbevis av medarbetare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev