Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Fler vaccinerar sig med förbokade tider

Publicerad: 24 augusti 2021, 07:05

En amerikansk studie, som har gjorts vid vanlig influensa, visar att vaccinationsgraden ökar med 11 procent när personliga kallelser används.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Studier visar att kallelser med förbokade tider gör att fler personer väljer att vaccinera sig, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19Region Uppsala

— Det kan spela en ganska stor roll för huruvida man väljer att vaccinera sig. Man eliminerar alla jobbiga aspekter av att fatta ett beslut, ”ska jag vaccinera mig, när ska jag göra det”, och så vidare, säger Daniel Västfjäll, professor i kognitiv psykologi, till radion.

En amerikansk studie, som har gjorts vid vanlig influensa, visar att vaccinationsgraden ökar med 11 procent när personliga kallelser används. En ny, ännu inte publicerad studie som gäller vaccin vid covid-19 har gjorts och den visar samma resultat.

I Sverige har regionerna valt olika metoder för att få folk att vaccinera sig. I region Uppsala använder man exempelvis personliga kallelser och där har över 70 procent av 16- och 17-åringarna fått en första spruta inför skolstart.

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev