Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Fler måste få överleva näst vanligaste cancern”

Tarmcancer är den andra vanligaste cancersjukdomen, och vid sidan av lungcancer den cancerform som dödar flest. Behandlingen av den visar varför denna kirurgi behöver centraliseras hårdare i Sverige, och förläggas till ett fåtal sjukhus så att vården blir den bästa tänkbara.

Publicerad: 17 mars 2015, 12:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi uppmanar SKL att centralisera kolorektalcancervården omgående.


Ämnen i artikeln:

CancerSpecialistvårdPatientsäkerhetSjukhusJämlik vård

Sverige Kommuner och Landsting, SKL, anser att vissa delar av cancervården ska centraliseras och utföras på ett fåtal specialiserade sjukhus. Detta ska nu genomföras för cancersjukdomar som drabbar ett fåtal patienter som till exempel peniscancer med 120 nya fall per år. Men varför börjar inte SKL med de ”stora” tumörgrupperna där skadan med dålig vård drabbar så många fler?

För oss är det en självklarhet att förlägga cancervård till ett fåtal sjukhus för att få bästa kompetens och erfarenhet. Vi kan inte förstå att det inte skett tidigare.

Kolorektalcancer, det vill säga tjock- och ändtarmscancer, är den andra vanligaste cancersjukdomen hos båda könen och drabbar 6 000 svenskar/år. Det är vid sidan om lungcancer den cancerform som dödar flest.

Enligt internationell forskning behöver sjukhusen operera 200 nya fall per år av kolorektalcancer för att upprätthålla god kompetens. I Sverige gör bara två sjukhus detta, Östra sjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Malmö. 13 sjukhus opererar mellan 100 – 150 personer, vilket är en acceptabel nivå med hänsyn till befolkningsmängden. Men på resterande 35 sjukhuskliniker görs färre än 100 operationer per år varav flera så lite som 15-30 operationer/år.

Några exempel på hur detta drabbar patienterna:

En av våra medlemmar, Vuokko Elner, var 41 år när hon fick kolorektalcancer. Hon opererades först av en jourhavande kirurg, sedan av en gynekolog. Först därefter kom hon till ”rätt” högspecialiserade sjukhus för kolorektal cancer i Göteborg och blev opererad av en kolorektalkirurg. Men då hade hennes tumör hunnit komma tillbaka och slutresultatet blev två permanenta stomier, en för urin och en för avföring, för resten av livet. Detta hade kanske kunnat undvikas om rätt kirurg gjorde operationen först. Fallet är lex-Maria anmält.

Ett annat exempel kommer från kvalitetsregister för kolorektalcancer och gäller om patienten får en stomi (påse på magen) efter operation eller inte. Här finns ett avskräckande exempel; I Sundsvall får nästan 80 procent av patienterna med ändtarmscancer en permanent stomi. På nästan alla andra sjukhus i Sverige råder det omvända: 80 procent får inte en stomi. Hur kan detta tillåtas få fortsätta?

Vid kolorektalcancer är tumören i sällsynta fall (200/år) placerad på ett sätt som gör operationen extra svår. På sjukhus som opererar färre tumörer blir detta en ”sällanhändelse” eftersom man kanske bara gör en sådan operation var tredje år.

Detta är inte rimligt och stärker vår önskan att denna kirurgi skall centraliseras hårdare i Sverige, så att klinikerna får erfarenhet och kan ta hand om komplikationer efter operation och undvika onödig död. Vi uppmanar SKL att påbörja centraliseringen av kolorektalcancervården omgående.

Bo Karlsson, förbundsordförande ILCO, Tarm-, uro- och stomiförbundet

Birgitta Rehnby, förbundsordförande Mag- och tarmförbundet

Lars Påhlman, professor emeritus och kolorektalkirurg samt styrelseledamot ILCO, Tarm-uro och stomiförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News