Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Fler kollegor viktigare än fler privatiseringar

Centern vill att Danderyds sjukhus privatiseras. Men fler privatiseringar är inte vad vården behöver, i stället vill S satsa på fler anställda, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionsråd.

Publicerad: 11 juli 2014, 12:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteAkutsjukvårdSjukhus

REPLIK. Fullt fokus på skattesänkningar och privatiseringar. Så har den borgerliga Alliansens recept för sjukvården i Stockholms läns landsting sett ut i åtta år.

Mitt i den stora förändring av sjukvården som pågår föreslår nu Centern att privatisera Danderyds sjukhus. Länets invånare förtjänar att få veta, kommer de styrande Moderaterna att ställa sig bakom detta krav och därmed fortsätta den förda politiken?

Moderaternas övertro på att privatiseringar ska lösa alla sjukvårdens utmaningar har präglat hälso- och sjukvården i Stockholmsregionen under lång tid. En del har varit bra, som ökad tillgänglighet för patienterna. Men i övrigt kan vi konstatera att de stora utmaningarna för framtidens sjukvård lämnats därhän.

Det duger inte. Vad som behövs är, tvärtemot vad den borgerliga alliansen föreslår, satsningar för att skapa ordning och reda. Personalen behöver avlastas från tidskrävande administrativa sysslor, så att de får mer tid med sina patienter. De behöver fler kolleger, inte minst behövs fler sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor.

Och de behöver värderas högre genom en riktig löneutveckling. Erfarenhet och utbildning ska premieras. Under studietiden ska ekonomisk ersättning utbetalas. Detta är vad Socialdemokraterna vill genomföra om vi får vara med och leda Stockholms läns landsting efter valet.

Vi avsätter årligen 400 miljoner kronor extra genom vår nationella satsning på vården som ska gå till att skapa en bättre arbetsmiljö, långsiktighet och mer kvalitet i vården genom att investera i den viktigaste resursen; personalen.

Vi vill att alternativen i höstens val ska vara tydliga. Därför ställer vi nu frågan till den Moderatstyrda Alliansen med Filippa Reinfeldt i spetsen; kommer ni att hålla fast vid privatiseringslinjen om ni får leda nästa majoritet och privatisera Danderyds sjukhus?

Helene Hellmark Knutsson, Finanslandstingsråd i opposition (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev