Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Filippa Reinfeldt: S sätter ideologi före kortare vårdköer

Socialdemokraterna i Stockholm säger i sitt framtidskontrakt tydligt nej till nya vårdval efter valet. Det skulle få allvarliga konsekvenser för patienterna, till exempel 700 000 artros-patienter. Partiledaren Stefan Löfven måste nu bekänna färg om hur han ser på vårdvalet - för det blir stopp för valfriheten för patienterna och stopp för de kortare vårdköerna vid en socialdemokratisk valseger i Stockholm, skriver det moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.

Publicerad: 18 februari 2014, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdvalValfrihet

En ny debatt om vårdval har blossat upp. Det är bra att en av de mest betydelsefulla reformerna som införts i svensk hälso- och sjukvård diskuteras.

Få reformer inom sjukvården har varit föremål för en lika omfattande uppföljning som vårdvalet. Exempelvis har Karolinska Institutet tagit fram flera rapporter om Vårdval Stockholm. Resultaten från de första åren visar att målsättningarna om tillgänglighet, ökad valfrihet och en större mångfald har uppnåtts. Beträffande fördelningen av vård har såväl vårdtunga patientgrupper som patienter boendes i socioekonomiskt utsatta områden erhållit en ökad andel av vårdtjänsterna. Det är ett positivt trendbrott som kom i och med införandet av Vårdval Stockholm.

Samtidigt finns det flera delar i sjukvården som vi i Alliansen vill förbättra, exempelvis att ytterligare utveckla patienternas rättigheter och möjligheter att få välja vårdcentral i ett annat län. Vi vill också gärna att fler vårdcentraler håller öppet längre på kvällen för att förenkla för de som arbetar dagtid. Vi vill fortsätta att utveckla ersättningen till att ta större hänsyn till patienternas olika vårdbehov och stimulera en ökad vårdkvalitet.

Snart 30 vårdval har införts inom olika områden i sjukvården i Stockholms län. Alliansen har skapat möjligheter för nya mottagningar, fler nöjda patienter och kortare köer. I flera fall är väntetiderna helt borta. Patienternas eget inflytande ökar och mottagningarna sporras till att arbeta efter patienternas behov och inte efter stela system.

Alliansen i Stockholms läns landsting vill titta närmare på flera nya vårdval för att ytterligare korta köer och öka utbudet av sjukvård. I sitt så kallade framtidskontrakt säger Socialdemokraterna nej till nya vårdval efter valet. Detta skulle få stora praktiska konsekvenser. Det skulle exempelvis drabba de över 700 000 personer som lider av artros och som med Socialdemokraternas inskränkthet tappar inflytande över vårdprocessen, om S säger nej till vårdval inom reumatologin som utlovat. Än en gång går socialdemokratisk ideologi före resultat, på bekostnad av patienterna.

Resultaten från Stockholms läns landsting är lika tydliga. Vi halverade vårdköerna under förra mandatperioden och har nu halverat dem ytterligare en gång. Nu vill vi fortsätta att korta köerna så att inga patienter ska behöva vänta på sjukvård som de har rätt till. Att Socialdemokraterna så tydligt tar avstånd från valfrihet och kortare köer är bekymmersamt i politiken, men ännu mer nedslående för patienterna.

Filippa Reinfeldt, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (M) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdvalValfrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev