fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

FHM: Smittspridningen ökar i höst

Publicerad: 23 augusti 2021, 08:51

Hög vaccinationstäckning avgörande för att samhället ska kunna öppna igen, konstaterar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Smittspridningen av coronaviruset kommer att öka i höst – även bland äldre. Det tror Folkhälsomyndigheten som återigen och med hjälp av modeller tagit fram tre olika scenarier, den här gången för hösten.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenFolkhälsomyndighetenHälsaIntensivvård

 

 

 

I samtliga scenarier – som benämns 0, 1 och 2 – tror myndigheten att smittspridningen kommer att öka. Detta på grund av att kontakterna människor emellan, av allt att döma, kommer att öka, samtidigt som den mer smittsamma deltavarianten även fortsättningsvis kommer att vara den dominerande.

Dessa scenarier är dock mer osäkra än de tidigare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Det beror bland annat på att mycket fortfarande är okänt om viruset. Det är till exempel inte helt klarlagt hur mycket mer smittsam deltavarianten är. Det finns också en stor risk för klusterutbrott bland ovaccinerade grupper. Även människors kontaktbeteende och följsamhet till rekommendationerna påverkar hur smittspridningen utvecklas”, säger generaldirektör Johan Carlson.

I det värsta scenariot (scenario 2) tros antalet nya inläggningar per dag på en vanlig vårdavdelning att bli nästan 70 patienter under den första halvan/mitten av oktober, medan antalet iva-inläggningar förväntas bli drygt tio.

För de andra två scenarierna tros antalet personer som blir så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård att bli cirka hälften så många, eller ännu färre. Men även för dessa scenarier väntas läget vara som värst i mitten av oktober.

LÄS MER: Drastiskt minskad medelålder på iva. 

I de olika scenarierna har Folkhälsomyndigheten gjort ett antal antaganden. Exempelvis att skyddseffekten av Astra Zenecas vaccin efter två doser är 60 procent för personer 70 år eller äldre och att skyddseffekten av Pfizer-Biontechs vaccin är 95 procent efter två doser. Därutöver räknar myndigheten med att en genomgången naturlig infektion resulterar i immunitet.

Frågetecken kring deltavariantens smittsamhet ställer till beräkningarna, konstaterar Folkhälsomyndigheten. I tidigare scenarier har myndigheten räknat med att denna variant är 50 procent mer smittsam, jämfört med alfavarianten som dominerade i vintras. I dessa scenarier, däremot, skruvar myndigheten upp siffran och räknar i stället med att den är 60 procent (scenario 0) respektive 70 procent (scenario 1 och 2) mer smittsam än alfavarianten.

En annan osäkerhet handlar om modellens struktur, som underskattar risken för klusterbrott som främst kan förväntas i ovaccinerade delar av befolkningen, skriver myndigheten.

Det bästa för att förhindra en förvärrad situation är en hög vaccinationstäckning, enligt myndigheten.

”En hög vaccinationstäckning mot covid-19 är helt nödvändig för att minska smittspridning, sjuklighet och övriga konsekvenser på liv och hälsa. Det är också en förutsättning för att samhället ska kunna återgå till normalläget”, säger Johan Carlson.

Johan Nilsson/TT

Restriktionerna

De grundläggande råden för att bromsa coronapandemin kvarstår: tvätta händerna ofta och noga, håll avstånd till andra och stanna hemma vid symtom.

 

Därutöver finns även ett antal restriktioner. Antalet personer som får samlas är fortfarande rejält begränsat, även om det i dag är tillåtet att betydligt fler samlas utomhus än inomhus. På restauranger får max åtta personer sitta tillsammans inomhus, med minst en meters avstånd till andra sällskap. 

 

Utomhus bedöms risken för smitta vara mindre, och därför finns ingen begränsning för hur många som får sitta tillsammans ute.

Inomhusarrangemang med anvisade sittplatser, till exempel på biografer, får ha upp till 300 deltagare, men varje sällskap får inte vara fler än åtta personer, och sällskapen ska kunna hålla minst en meters avstånd i sidled.

 

Utomhus får betydligt fler samlas, om det finns sittplatser får upp till 3 000 personer delta i ett utomhusarrangemang.

Arrangören är den som ska ha koll på vilka regler som gäller och se till att de följs.

 

Utan sittplatser får max 50 personer samlas inomhus och 600 utomhus.

Även begravningar omfattas av samma restriktioner som andra evenemang, men får alltid ha minst 20 deltagare oavsett hur stor lokal den arrangeras i. Om fler får delta beror på om begravningen hålls inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser.

 

Utomhusdemonstrationer får ha max 1 800 deltagare.

Vid motionslopp får max 900 deltagare samtidigt befinna sig i start- och målområdet.

 

Sedan den 15 juli finns inget krav på att man i inomhuslokaler ska ha ett visst antal kvadratmeter per person, men på många håll behåller näringsidkare den regeln för att undvika trängsel.

 

Ansvariga för verksamheter i lokaler som kan få plats med 500 personer eller fler måste göra riskbedömningar om det finns risk för trängsel. I så fall måste de som ansvarar se till att minska risken för trängsel.

När det gäller exempelvis marknader, mässor, nöjesparker och djurparker finns inga deltagarbegränsningar, men den som driver verksamheten ska se till att antalet besökare begränsas till en mängd så att det går att undvika trängsel och att besökare kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Sedan i mitten av juli får biljetter säljas till alla platser på långfärdsbussar och fjärrtåg, men passagerarna ska fortfarande vara försiktiga och inte resa med symtom.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev