Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Färre vårdskador under pandemin

Publicerad: 23 februari 2021, 09:45

Pelle Gustafsson överraskas av att inte fler skador kopplade till covid-19 har anmälts.

Foto: Region Gävleborg, Kerstin Bergentz

Antalet anmälda vårdskador minskar för första gången på över tio år. Förklaringen är all inställd vård under pandemin. Bara ett fåtal skador berör vård för covid-19.


Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dagens Samhälle har tagit del av ny statistik från regionernas gemensamma försäkringsbolag Löf över antalet anmälda vårdskador i fjol. Datan visar på ett tydligt trendbrott. Efter att antalet anmälda vårdskador ökat i mer än tio år har det nu skett en minskning, från 17 900 skador 2019 till 17 400 skador under 2020.

Enligt Pelle Gustafson, chefläkare på Löf, finns det ett tydligt samband med coronapandemin.

– Att patientskadorna skulle minska när den planerade vården gick ned är inte så förvånande, säger han.

Däremot är han överraskad över att det inte rapporterats fler skador med koppling till coronaviruset. Totalt har ett femtiotal vårdskador anmälts som berör vård för covid-19. Ungefär lika många fall handlar om skador som inträffat på grund av vård som skjutits upp under pandemin.

– Det är färre än vad jag trodde. Ett tag lät det som att det skulle bli katastrof när så mycket vård fick skjutas upp, säger Pelle Gustafson.

Både när det gäller antalet anmälningar som rör covid-19 och skador på grund av uppskjuten vård tror han att en del av förklaringen är att patienter låtit bli att anmäla.

– Det finns en förståelse för att detta är en allvarlig sjukdom, att läget i vården varit riktigt besvärligt och att det därför inte blivit perfekt varje gång. Det har också funnits stor respekt för att du fått vänta även om du haft bekymmer med ett knä eller ett ljumskbråck, säger Pelle Gustafson.

Han betonar samtidigt att sådant som hänt i kommunal vård inte finns med i statistiken från Löf och att det där kan finnas många vårdskador kopplade till pandemin.

Trots den generella minskningen av antalet anmälda vårdskador finns stora skillnader mellan regionerna. I Region Västmanland anmäldes nästan 13 procent färre vårdskador 2020 jämfört med 2019. I Region Jönköpings län ökade i stället anmälningarna med nästan 3 procent.

– I de regioner där man ställde in massvis med vård men samtidigt hade väldigt mycket covidvård ser man inte samma nedgång, eller kanske till och med en uppgång. Men det finns också undantag från mönstret, säger Pelle Gustafson.

Under 2021 ser han en risk att kurvan över antalet anmälda vårdskador kan vända uppåt igen när vårdskulden ska betas av.

– Det måste vi räkna med, och det gör vi. Men vi vet inte när man kommer att kunna återgå till normal verksamhet igen och i vilken omfattning. Det är klart att när allt det som är uppskjutet nu ska göras så kommer det att resultera i fler anmälningar. Det vore förvånande annars.

En trend som ser ut att hålla i sig oberoende av pandemin är att de mest omfattande vårdskadorna blir färre. De står för en liten del av det totala antalet skador men har minskat flera år i rad.

– Det är ett riktigt glädjande mönster att det framför allt är de allvarligaste skadorna som resulterar i livslång invaliditet eller död som fortsätter att minska, säger Pelle Gustafson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev