Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Färre vaccindoser – personalen får vänta

Publicerad: 27 januari 2021, 11:21

En sjuksköterska fyller en spruta med covid-19-vaccin från Pfizer Biontech.

Foto: Johan Nilsson/TT

Minskade leveranser av vaccin mot covid-19 gör att omsorgspersonal får vänta på sin andra dos. Regionrådet Gilbert Tribo i Skåne är kritisk mot påbudet att inte spara vaccin.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19Vaccineringen mot covid-19

Eftersom läkemedelsbolaget Pfizer ska bygga om sin fabrik i Belgien för att kunna tillverka mer vaccin har bolaget tillfälligt under några veckor dragit ned på leveranserna. Samtidigt kommer besked från Astra Zeneca om att bolagets vaccin, som snart väntas bli godkänt av EU, inte kommer att levereras i den takt som utlovats.

För regionerna i Sverige är det nu främst de minskade leveranserna från Pfizer Biontech som ställer till problem.

Region Västernorrland skjuter fram vaccineringen av personer som är 70 år eller äldre och låter personal som arbetar inom äldreomsorgen få vänta på sin andra dos. Mest prioriterat nu är att de som bor i särskilt boende eller har hemtjänst får sin andra dos och därmed ett fullgott skydd.

– När det är begränsad tillgång prioriteras de som riskerar att bli sjukast, därför går boende före personal, säger smittskyddsläkaren Hans Boman i ett pressmeddelande.

Han ger lugnande besked till dem som skulle ha fått sin andra dos tre veckor efter den första.

– Om man redan har fått dos ett och måste vänta på dos två behöver man inte börja om med vaccinationen. Studierna på vaccinet är gjorda med intervallet 21 dagar, därför ska vi så långt det är möjligt inte gå ifrån det. I studierna har dock några patienter vaccinerats upp till tre veckor senare och fått ett bra skydd av vaccinet, säger Hans Boman i pressmeddelandet från Region Västernorrland.

Även Region Värmland har flaggat för att vaccineringen av 70-plussare kan starta senare än tänkt. Regionens vaccinsamordnare Anders Nordmark säger till Nya Wermlands-Tidningen att det var befogat att inte använda alla doser som regionen fick i de första leveranserna.

– Det här är vaccin som är godkända för användning på ett visst sätt. Det är viktigt att följa den föreskrivna behandlingen, så vår inriktning är att dos två ska kunna ges på utsatt tid. Får man minskade leveranser i flera veckor i sträck och har levererat ut för mycket, då kan man riskera att få betala för om man har förlitat sig för mycket på kommande leveranser, säger Anders Nordmark till NWT.

Ordföranden i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, regionrådet Gilbert Tribo (L), är mycket kritisk till att regionerna uppmanats att inte spara på vaccindoser utan lita på att leveranser kommer att ske enligt plan.

– Vi ville spara doser så att vi kunde fullvaccinera de mest prioriterade grupperna. Då fick vi smäll på fingrarna av nationella myndigheter – varje dos skulle användas. Vi följde det beskedet men skulle kanske ha sparat doser för att verkligen kunna säkerställa att de mest prioriterade grupperna kunde få ett fullgott skydd, säger Gilbert Tribo till SVT Aktuellt.

Han efterlyser mer ödmjukhet från tjänstemän på nationell nivå.

– Det råder väldigt stor osäkerhet kring leveranser av vaccin och läkemedel. Så nationella myndigheter kanske inte ska vara så tvärsäkra i sina besked, säger Gilbert Tribo till SVT Aktuellt.

Någon sådan ödmjukhet kunde i går inte spåras hos statsepidemiolog Anders Tegnell, som under tisdagens presskonferens vidhöll att alla doser som regionerna får ska användas så fort som möjligt.

– Vår rekommendation är fortfarande att regionerna inte ska spara doser. Där är vi definitivt inte. Och enligt den återkoppling vi får så har regionerna köpt vår argumentation och är inställda på att förbruka doserna så fort man kan.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev