Sjukvård
Färre pendlade till jobb i norsk sjukvård – lättare för Strömstad att hitta personal
Publicerad: 23 juli 2021, 10:37
Antalet svenskar som pendlade till jobb inom den norska vården sjönk stort under pandemin. Vilket i sin tur gjorde att Strömstad har haft lättare att rekrytera personal. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Antalet svenskar som pendlade för att arbeta i den norska sjukvården minskade med en fjärdedel under 2020. Då fick Strömstad det lättare att rekrytera.
Enligt norska statistikmyndigheten sjönk antalet gränspendlande svenskar i vårdyrken från cirka 2 100 till 1 600, rapporterar Ekot på Sveriges Radio. Orsaken var pandemin och de krångliga regler som gällde för dem som ville fortsätta att passera gränsen för att komma till jobbet.
– Fram till dess att gränsen öppnades igen i början av juli hade vi under pandemins 1,5 år ett väldigt gott rekryteringsläge, säger Jennie Person, verksamhetschef för äldreomsorg och bemanningsfrågor i Strömstad.
Läget är nu förändrat, och förutom med Norge konkurrerar Strömstads vård och omsorg om personal med turismen och handeln som nu ökar igen i kommunen.
I Region Värmland, där många i normala tider också pendlar för att arbeta i den norska vården, har inte hälso- och sjukvården märkt av några pandemieffekter på personaltillgången, enligt Niklas Larsson, som är förhandlingschef och tillförordnad HR-direktör.
– Vi har inte sett att det kommit personal i någon märkbar omfattning som kunnat fylla våra luckor. Rekryteringar av sjuksköterskor och läkare är ofta långa processer, säger han.