tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Fake news att afghanerna dödshotar”

”Ångra er inom 3 dagar – eller dö” står det på bilden av en plakatskylt från en demonstration som just nu sprids i sociala medier. Texten är inte ett dödshot mot svenskar utan en beskrivning av situationen för kristna återvändare i Afghanistan. Trots det sprids nu bilden i typisk fake news-anda.

Publicerad: 12 december 2017, 14:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Twittersverige har systematiskt valt att feltolka ett citat från en demonstration med #vistårinteut, anser debattörerna. Foto: Angeger, Mostphotos / Colourbox


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeMigrationsverketHälsaSociala medierAsylsökande

I sociala medier sprids just nu en bild från en manifestation med rörelsen #vistårinteut där demonstranter bär ett plakat med texten ”Utvisade i Afghanistan: Ångra er inom 3 dagar – eller dö!”. Texten refererar till en debattartikel i den kristna tidningen Dagen med rubriken "Konvertiter får tre dagar att ångra sig – eller dö".

Bakgrunden är att enligt ett brev från Migrationsverkets stabsjurist Helene Hedebris har konvertiter från islam till kristen tro vid ett återvändande till Afghanistan tre dagar på sig att antingen ångra sin konvertering eller dödas. Detta eftersom det enligt Norska Landinfo, som Migrationsverket hänvisar till, “finns en förståelse för enskilda personers agerande för att försöka säkra uppehållstillstånd i Väst och att dessa personer inte riskerar något om de ’gör avbön’ och offentligt uttalar att de inte företagit en reell konvertering”.

Men i typisk fake news-anda har plakattexten felaktigt missuppfattats som att de utvisade afghanerna ger statsministern eller svenskar i allmänhet ett ultimatum: ”ge oss uppehållstillstånd, annars dödar vi er inom en snar framtid”. Denna felaktiga bild sprids just nu för fullt på Twitter och Facebook genom sajter som Samnytt, Ledarsidorna och Politikfakta. När fakta påtalas blandas kommentarer med ömsom ”Tack för förtydligandet” alternativt faktaresistens eller anklagelser om landsförräderi. Samtidigt sprids de felaktiga tweetsen och blogginläggen.

Med all rätt upprörs man av dödshoten. Samtidigt är det inte några svenskar som drabbas av hoten. Enligt Open Doors ligger våldet mot kristna i Afghanistan på en extrem nivå; landet rankas som tredje farligaste landet för kristna i organisationens senaste World Watch List.

Flera kristna med muslimsk bakgrund har dödats när konversionen blivit känd för släktingar. Släktingar har också tvingat kristna till mentalsjukhus då de menar att ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle lämna islam. Om kristna konvertiter upptäckts eller till och med misstänkts förstörs deras egendomar eller konfiskeras. I den amerikanska ambassadens religionsfrihetsrapport från 2016 berättas det att kristna firar gudstjänst ensamma eller i mindre grupper i hemmen av rädsla för trakasserier eller förföljelse.

Migrationsverket bedömer dock att de afghanska konvertiterna kommer att ångra sig vid ett återvändande från Sverige. Myndigheten skriver att ”landinformationen ger stöd för att personer som genomgått dop och kristna sedvänjor, men som därefter ångrar sig […] inte kommer att utsättas för förföljelse – åtminstone inte från staten”.

Med andra ord säger Migrationsverket till den nyligen övertygade kristna afghanen; ”var gärna kristen, men du behöver väl inte ta din tro på så stort allvar”. Så enkelt reducerar man religionsfriheten till en icke-frihet. Samtidigt väljer Twittersverige att systematiskt feltolka ett plakat.

Christian Mölk, pastor i Timrå Pingstförsamling, och ledamot i Pingst integration

Jacob Rudenstrand, bitr. Generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev