Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Få söker vård digitalt – trots pandemi: ”Vi borde lyckats bättre”

Publicerad: 4 juni 2021, 09:47

”Vi borde ha lyckats bättre”, säger Anna Granevärn, divisionschef för nära vård i Region Jämtland Härjedalen där endast 1 promille av vårdbesöken i primärvården var digitala.

Foto: Anna Svanberg

När pandemin kom och smittspridningen tog fart ökade antalet distansbesök i primärvården kraftigt. Ändå är digitala besök fortfarande sällsynta i de flesta regioner. Strulande teknik är en orsak.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdPrimärvård

I februari 2020, innan coronaviruset börjat spridas i Sverige, gjordes 26 400 distansbesök i den primärvård som regionerna erbjuder. I april hade antalet digitala besök fyrfaldigats till 108 000. Och i november, under pandemins andra våg, gjordes 127 000 distansbesök. Det visar statistik som Socialstyrelsen redovisar och som hämtats från Sveriges Kommuner och Regioners väntetidsdatabas. I dessa siffror ingår inte patienters kontakter med nätläkarbolag.

Men trots ökat intresse för digital kontakt med vårdcentralen var andelen distansbesök i fjol mindre än 1 procent i hälften av regionerna, enligt deras egen rapportering till databasen.

Region Jämtland Härjedalen hade som mål att 10 procent av de planerade besöken på vårdcentraler och sjukhus skulle ske digitalt vid årsskiftet 2020/2021. Men i primärvården gjordes bara 547 distansbesök under 2020, vilket är 1 promille av samtliga besök. 

– Vi borde ha lyckats bättre, säger Anna Granevärn, divisionschef för nära vård. 

Strulande teknik är en orsak till det låga antalet digitala besök. 

– Har man problem med att se och höra varandra blir personalen inte så pepp på att boka in ytterligare ett videobesök, säger Anna Granevärn.

Hon påpekar dock att statistiken i databasen inte är riktigt rättvisande. När patienter chattar med en sjuksköterska räknas det inte som ett distansbesök, trots att chatten oftast ersätter ett fysiskt besök. 

– Vi jobbar med digitala konsultationer på flera sätt, men allt registreras inte som distansbesök, säger Anna Granevärn. 

Högst andel distansbesök i primärvården i fjol hade Region Stockholm. Där var bara 3 procent av besöken digitala i början av 2020, men i april skedde 24 procent av besöken på distans. När året summeras landar andelen distansbesök på drygt 12 procent. 

– Distansbesöken ligger nu stadigt på en högre nivå än före pandemin. Både patienter och personal har lärt in ett nytt beteende, säger Daniel Forslund (L), ordförande i regionstyrelsens innovations- och utvecklingsutskott.

När efterfrågan på distansbesök sköt i höjden tvingades vården att snabbt ställa om. 

– Vi snabbanslöt många mottagningar till regionens app ”Alltid öppet”. I början av 2020 tog bara hälften av vårdcentralerna emot digitala besök, men framåt sommaren gjorde nästan alla det. Vi skulle dock ha behövt jobba mer med utbildning och fortbildning av personalen, som ibland blev ganska vilsen, säger Daniel Forslund.

LÄS MER: Kartläggning: Här är regionernas digitala vårdtjänster – störst tillväxt i specialistvården

Även i Halland syns pandemins förlopp tydligt i antalet distansbesök. I januari och februari 2020 gjordes knappt 9 000 digitala besök i primärvården, i mars och april steg antalet kraftigt och under årets två sista månader gjordes över 21 000 distansbesök.

– Tekniken har funnits på plats sedan december 2018 och vi har ett team som åker ut och stöttar personalen. Så de flesta vårdcentraler hade redan kommit i gång när efterfrågan plötsligt ökade, säger Axel Storckenfeldt (M), ordförande i driftnämnden för den närsjukvård som regionen bedriver.

Region Halland är nu på väg att starta en helt virtuell primärvårdsmottagning, där patienter ska kunna boka ett videobesök eller chatta utan att gå via den vårdcentral där de är listade. 

– Det är ett direkt resultat av den ökade efterfrågan på digitala besök. Vi skapar ytterligare en kanal in till vården, säger Axel Storckenfeldt.

Exakt hur den virtuella mottagningen ska bemannas och organiseras är inte klart. Utredning pågår. Målet är dock att den ska öppnas före årsskiftet. 

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Digital vårdPrimärvård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev