Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

EU ska inte syssla med socialpolitik

Är det idé att bemöta politikens ynkryggar? Ska man bry sig om politiker som inte kan presentera något ur egen fatabur och därför söker ta sig fram genom att misstänkliggöra andra och dessutom dribbla med sanningen.

Publicerad: 21 maj 2014, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nu har jag hört etermediautfrågare, EU-kandidater och läst riksdagsledamoten Federley påstå att jag röstat mot det så kallade ”Estrela-betänkandet”.

Detta är inte sant!

Portugisiskan och socialisten Edit Estrela presenterade i förstone en hafsigt bearbetad produkt för Europaparlamentet. Den handlade om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Majoriteten röstade för återremiss.

Betänkandet kom efter kort tid tillbaka på ledamöternas bord för votering. Då fanns ett ändringsförslag om att Europaparlamentet inte skulle lägga sig i de enskilda nationernas hälso- och sjukvårdspolitik. Det är ju den över partigränser gällande inställningen, och jag tror inte att något svenskt politiskt parti är av annan uppfattning.

Ändringsförslaget fick majoritet i plenum. Det blev således ingen slutvotering om ”Estrela-skrivningarna”. OM så blivit fallet hade jag inte röstat emot, jag hade röstat noll, det vill säga avstått från att delta. Just för att EU INTE SKA syssla med länders socialpolitik!

I min röstförklaring betonade jag att det är min fasta övertygelse att lagstiftning ska ge kvinnan rätt att fatta det avgörande beslutet om abort under graviditetens första del. Jag skrev också att jag ansåg att rapporten borde ha nämnt att också fostrets skyddsvärde måste beaktas vid någon tidpunkt under graviditeten, att staten och lagstiftaren inte kan ställa sig neutrala till det etiska dilemma som en abort odiskutabelt innebär.

Varje land utanför och inom EU har all anledning att förbättra och förstärka jämställdheten och respekten för varje individs liv och hälsa. Det är emellertid min uppfattning att de frågor som avhandlas i betänkandet, enligt subsidiaritetsprincipen inte tillhör Europaparlamentets behörighetsområde.

Populismen blomstrar i valrörelsers slutskede. Men rätt ska vara rätt!

Alf Svensson, Europaparlamentariker (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev