Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ett halvår med pandemin – från kris till det nya normala

Publicerad: 11 september 2020, 13:23

Totalt har 86 505 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Sex månader med pandemin – krislägen avslutas och fullmäktige börjar återgå till fysiska möten.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsaCoronakrisen

Den 11 mars 2020 förändrades världen. Det var då WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreysus förklarade att den nya smittan covid-19 nu hade fått en sådan omfattande global spridning att den hade utvecklats till en pandemi.

Nu har sex månader gått.

I dag, fredag, har ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Därmed har 5 846 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 86 505 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Runt om i världen har antalet döda stigit till nästan en miljon människor, och nära 18 miljoner människor har bekräftats smittade.

Samtidigt har delar av världen börjat att åtminstone närma sig det normala. Från och med den 1 september avaktiverades krislägesavtalet i Region Stockholm och majoriteten av Sveriges regioner har återgått från månadslånga beredskapslägen till normalläge.

Endast sex av regionerna befinner sig fortfarande i stabsläge med anledning av coronapandemin: Kalmar län, Blekinge, Västmanland, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Dalarna.

När detta skrivs är det 13 patienter som intensivvårdas i hela landet, och bara ett fåtal av dem ligger på intensivvård med covid-19.

Kommuner och regioner gick under våren över till att hålla sina politiska sammanträden helt eller delvis digitalt.

Men nu planerar återgår kommunfullmäktige i Gagnefs kommun till den fysiska mötesformen. Inför höstens första fullmäktigemöte den 28 september bedöms smittoläget vara betydligt lindrigare än i våras.

– Faran är förstås inte över än, men vi kan genomföra ett fysiskt möte i Lindberghallen där 33 ledamöter medverkar, säger fullmäktiges ordförande Alf Johansson (S) till Dala-Demokraten.

– Vår ”plenisal” är så pass rymlig att vi utan problem kan hålla ett respektfullt coronaavstånd, anser Alf Johansson.

Beslutet om att det verkligen blir ett fysiskt fullmäktigemöte den 28 september tas av kommunfullmäktiges beredning den 15 september.

– Men jag har svårt att tänka mig att någon skulle säga nej, så med alla sannolikhet blir det ett fysiskt möte, säger Alf Johansson.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

FolkhälsaCoronakrisen

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev