tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

En nyliberal och förödande feberdröm

Folkhemmet är en av de mest välfungerande samhällsidéer som någonsin skapats. Muf:s ”Svenska dröm” cementerar klasskillnader och främjar otrygghet, replikerar SSU:are till Benjamin Dousa.

Publicerad: 6 november 2017, 09:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Idén om ett folkhem som drivs framåt genom solidaritet är viktigare än någonsin, skriver debattören.

Foto: Colourbox / Privat


Ämnen i artikeln:

KlassfrågorMUFSocialdemokraternaJämlikhetOjämlikhet

Häromdagen skrev Muf-ordföranden Benjamin Dousa en debattartikel i Dagens Samhälle om att folkhemmet måste dödförklaras och att den ekonomiska ojämlikheten bör öka. Det skulle leda till minskad arbetslöshet och underlätta för människor att genomföra klassresor, menar Dousa.

Jag hoppas att Dousa har gjort en enorm tankevurpa. För alternativet, alltså att han förstår de reella effekterna av hans förslag, skulle innebära att Benjamin Dousa har en människosyn som är uppriktigt skrämmande.

Dousa skriver att ”skillnaderna i inkomst måste tillåtas bli större”. Inkomstojämlikheten i Sverige har växt sedan 1980-talet. Idag tjänar en VD på ett genomsnittligt svenskt storföretag lika mycket som 54 arbetare. Men enligt Benjamin Dousa är inte det tillräckligt ojämlikt. Enligt honom måste skillnaderna öka ännu mer. Det skulle nämligen leda till att Sverige får ”en egen dröm om klassresan som bygger på egen kraft och ansträngning.”

Dousas resonemang är fullständigt ologiskt. För 30 genomsnittliga industriarbetare skulle det ta drygt 11000 år att bygga en lika stor förmögenhet som de 30 rikaste svenskarna har idag. Klassresor underlättas inte genom större klassklyftor - utan genom mindre klyftor. Då blir reslängden kortare.

Uppfattningen att den ekonomiska jämlikheten bör öka är knappast någon vänsterradikal idé. Undersökningar visar att 80-90 procent av svenskarna är överens om att inkomstskillnaderna är alldeles för höga och att politikerna bör göra mer för att motverka den ekonomiska ojämlikheten.

Vi som kämpar för ökad jämlikhet får också rätt av vetenskapen. Forskning har visat att ekonomisk ojämlikhet har negativa effekter på demokrati, sammanhållning, kriminalitet och hälsa.

Enligt Dousa måste folkhemmet skrotas till förmån för vad som verkar vara en försvenskad version av Den Amerikanska Drömmen. I Dousas Sverige så är det upp till var och en att klara sig själv. Dousas ”Svenska dröm” cementerar klasskillnader och främjar otrygghet.

Folkhemmet är en av de mest välfungerande samhällsidéer som någonsin skapats. Idén om ett samhälle som drivs framåt genom medmänsklighet och solidaritet snarare än genom en strävan efter maximal ekonomisk vinst är viktigare än någonsin. Vi måste ständigt kämpa för ett samhälle där människor hjälper varandra och där varje människa ges möjlighet att nå sin fulla potential. Det är det samhället som är folkhemmet.

Dousa målar upp en bild av folkhemmet som ett ineffektivt system som hindrar företagande och jobbskapande. Det stämmer inte alls. Det är tack vare folkhemmets starka sociala skyddsnät som den allmänna välfärden kan samexistera med en stark arbetsmarknad.

Problemet med Muf:s vision om en ”Svensk dröm” är att det är just en dröm. En nyliberal och orimlig feberdröm som skulle ha förödande effekter om den tillämpades i verkligheten.

Sebastian Rasmusson, S-debattör och SSU Härnösands ordförande

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev