tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

En god förlossningsvård kräver samarbete

Det råder ingen tvekan om att förlossningsvården i Stockholms län står inför utmaningar. Målet är att alla kvinnor ska kunna föda på det sjukhus de har valt i första hand. Så kommer det inte att bli i sommar. Det är smärtsamt att medge - men vi ger inte upp försöken att göra vården bättre.

Publicerad: 21 mars 2016, 12:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Målet är att alla kvinnor ska kunna föda på det sjukhus de valt i första hand. Men så kommer det inte att bli i sommar. \


Ämnen i artikeln:

BarnmorskorKris i förlossningsvårdenHälsaFörlossningsvårdStockholm

Sedan Praktikertjänst meddelade att de stänger BB Sophia har vi arbetat hårt för att vi även fortsättningsvis ska ha den kapacitet som behövs för att alla barn ska få en trygg start i livet.

Jag förstår att blivande föräldrar kan känna oro, men samtidigt vet jag att alla inblandade arbetar åt samma håll i den här situationen.

Först och främst har vi en mycket kompetent personal inom förlossningsvården i Stockholms läns landsting, som i våra samtal har varit mycket konstruktiva. Vi har också sett att Praktikertjänst tar ansvar för den situation som har uppkommit genom att ge förutsättningar för en smidig övergångsperiod.

De övriga förlossningsklinikerna har tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen regelbundna möten som bland annat har resulterat i att de kommer att öka sin kapacitet med över 2 900 förlossningsplatser.

För egen del tar vi i Alliansen till oss av synpunkter och förslag som kommer från blivande föräldrar, vårdpersonal och andra engagerade medborgare för att komma fram till de bästa möjliga politiska besluten.

På kort sikt handlar det om att det ska finnas resurser och grundläggande förutsättningar för att ha platser och personal som täcker behoven för i år.

På längre sikt handlar det om att utveckla förlossningsvården så att det finns trygghet, valfrihet och mångfald. Vi går nu in i årets budgetprocess där min och Kristdemokraternas prioritering är att rikta satsningar på arbetet för säkra förlossningar.

Målet är precis som tidigare att alla kvinnor ska kunna föda på det sjukhus de har valt i första hand. Så kommer det inte att bli i sommar.

Det är beklagligt, ja smärtsamt, att medge men det betyder inte att jag tänker ge upp försöken att göra vården bättre. Möjligheten att välja själv och få mer makt över sin vård är en drivkraft som kommer att vara vägledande framöver.

En stor lättnad i det här sammanhanget är den vilja som har visats från så många inblandade parter att säkra och förstärka förlossningsvården. Det är genom samarbete som vi tillsammans kan klara av utmaningarna och ge Stockholms blivande föräldrar den bästa vården.

LÄS MER: Krisinsikt om förlossningen måste leda till handling. 

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, gruppledare (KD), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev