fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ebola visar på brister i svenskt smittskydd

Ebolautbrottet i Västafrika har lyft upp frågan om hur det svenska samhället bäst skyddas mot smittsamma epidemier om olyckan skulle vara framme också här. Det finns en brist i de reningsmetoder som svenska sjukhus använder, och som nu måste åtgärdas.

Publicerad: 30 oktober 2014, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjukhusen får inte bidra till att smittan sprids.


Ämnen i artikeln:

SmittskyddAvfall

Ebolautbrottet i Västafrika har gett ny aktualitet åt frågan hur det svenska samhället bäst skyddas mot smittsamma sjukdomar. Att man i Afrika med bristfällig sjukvård drabbas hårt när en smittsam sjukdom uppträder är naturligt, eftersom det där oftast finns en brist på nödvändiga resurser inom sjukvården.

Att hjälpen inte kommer direkt i den omfattning som behövs till de drabbade länderna kan bero på att vi tror att vi kommer att klara oss från smittan. Men om vi nu får svenskar som drabbas av ebola, eller andra smittsamma sjukdomar, måste vi analysera hur vi förhindrar smittspridning i vårt land om olyckan i värsta fall skulle vara framme.

Det troliga är att sjuka personer uppsöker sjukhus och kommer att behandlas där. Vi måste därför förhindra att sjukhusen bidrar till smittspridningen, och därför borde det införas regler som säger att alla sjukhus avloppsfraktioner ska renas separat innan det går ut till det allmänna avloppsnätet.

Det finns i dag effektiva metoder att avdöda mikroorganismer med bland annat ozon eller hygienisering med urea som borde prövas. Används ozon så kommer också många läkemedelsrester att inaktiveras, vilket är ett plus eftersom sjukhusen ofta använder de mest potenta läkemedlen för att komma åt svårbehandlade sjukdomar.

Att läkemedelsrester och hormoner inte inaktiveras i våra reningsverk är ett problem som vi i dag inte har kartlagt och därför vet vi inte vad det kan ge för konsekvenser. Men man kan befara att läkemedelsrester i avloppsvattnet kan bidra till att vi får fler antibiotikaresistenta mikroorganismer som blir svårbehandlade.

Ett minikrav är att vid all nybyggnation av sjukhus skall allt avloppsvatten behandlas separat så att en effektiv avdödning av mikroorganismer sker. Men även på äldre sjukhus bör man undersöka hur man kan behandla avloppsvattnet för att minska riskerna för spridning av smittsamma sjukdomar och förhindra att läkemedelsresistenta mikroorganismer kan bildas.

Roland Ekstrand, vd Svensk Klimatcertifiering AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SmittskyddAvfall

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev