torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Det privata och offentliga måste samarbeta i krisen

Landstingsrådet Ella Bohlin antyder i sin replik på mitt debattinlägg att hon tagit till sig informationen om vad forskningen förespråkar i termer av förlossningsvårdens organisation. Faktum kvarstår dock att det kommer att ha varit under hennes tid vid makten som två unika enheter som tyder på denna insikt gått i graven. Mitt förslag: sätt er ner tillsammans och jobba fram en lösning.

Publicerad: 24 maj 2016, 08:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I våra grannländer Norge och Danmark har man tagit forskningen till sig och satsat på småskaliga enheter och en differentierad förlossningsvård.


Ämnen i artikeln:

Kris i förlossningsvårdenHälsaFörlossningsvårdAkutsjukvård

Ella Bohlin: ”Förlossningsvården utvecklas och förbättras

Replik. I och med en lång kedja händelser under åratal och nu Södra BBs nedläggning och BB Sophias stängning för en vecka sedan är plats- och personalbristen på en ohållbar nivå. Låt oss därför ta krisen som en möjlighet att göra om och rätt och skapa en ny och långsiktig förlossningsvård.

Småskliga barnmorskeledda enheter ger bäst förutsättningar för säkert födande. De kan erbjuda en rofylld miljö och kontakt med samma personal från mödravård till eftervård och inte minst under själva förlossningen. Upplägget är det som i forskningen visat sig ge säkra födslar med högre nöjdhet för den stora majoriteten föderskor. Läggs det upp på rätt sätt är det dessutom mindre kostsamt än dagens modell. Södra BB och BB Sophia var Sverige-unika exempel på den här typen av förlossningsvård.

Det ska noteras att de som behöver och vill föda på akutsjukhus ska få göra det men att tvinga alla är inte etiskt och heller inte kostnadseffektivt. I våra grannländer Norge och Danmark har man tagit forskningen till sig och satsat på småskaliga enheter och en differentierad förlossningsvård. En av fördelarna blir då att man mer resurseffektivt och fokuserat kan tillämpa och utveckla också den högspecialiserade vården. Så länge Sverige sticker ut genom att på oklara grunder underlåta att nivåreglera sin förlossningsvård kommer de insatser du talar om, Ella Bohlin, endast fungera som ett välment, men dyrt plåster på ett infekterat sår.

Angående det akuta läge som råder inför sommaren tänker jag att även Praktikertjänst har en del förtroende att återerövra, från egna aktieägare, från samarbetspartners som landstinget och inte minst från oss kunder och patienter. Har de seriositet som vårdaktör är de tillmötesgående och flexibla kring lösningar som har med BB Sophia att göra. Ger man sig in i en så här svår och viktig lek får man leken tåla. Att skylla på sin gamla ledning och sedan släppa frågan, oavsett den rent juridiska rätten att så göra, visar på bristande samhällsansvar och man börjar bränna sig i branschen.

Ella Bohlin, sätt dig med Praktikertjänsts vd, Johan Fredriksson, och jobba för att hitta en lösning på mitten som tar oss igenom den akuta krisen och helst längre. Protester från opportuna meningsmotståndare eller från gamla vårdmakthavare som vill ha det som förr, mot födande kvinnors intressen, faller på sin egen orimlighet och glöms. Tar ni däremot tillsammans tag i frågan, i en tid då marken skakar för kvinnosjukvården och barnmorskor börjar lämna sitt stolta yrke, är vi många som kommer minnas ert ledarskap.

Karin Christensson, nybliven förälder, psykolog

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev