måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Det narkotikafria samhället dödar unga

Spicetrenden visar att den dogmatiska nollvisionen om ett totalt svenskt drogförbud bevisligen inte fungerar, replikerar Piratpartiets före detta EU-parlamentariker Christian Engström.

Publicerad: 5 november 2014, 10:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om cannabis var lagligt skulle intresset för spice minska.


Ämnen i artikeln:

SocialtjänstenHälsaNarkotika

REPLIK Jag anser att vi ska legalisera cannabis – hasch och marijuana – för att på så vis minska intresset för spice. Den åsikten tycker fyra debattörer är mer än lovligt förvirrad i den debattartikel som publicerades hos Dagens Samhälle 4 november. Men de förklarar aldrig varför det skulle vara förvirrat eller fel att se till vilken narkotikapolitik som har störst chans att rädda liv, istället för att klamra sig fast vid en dogmatisk nollvision som bevisligen inte fungerar.

Spice är en samlingsbeteckning för ett antal nya syntetiska droger som är designade för att ge ett rus som liknar cannabis, men som rent tekniskt är lagliga eftersom de inte är narkotikaklassade (ännu), och som inte syns på urinprov när man testar för cannabis. De här syntetiska drogerna existerar av ett enda skäl: att cannabis är olagligt.

Men problemet är att spice, till skillnad från cannabis, är förenat med stora risker för brukaren. Den senaste tiden har det rapporterats många fall från olika delar av landet där medvetslösa ungdomar körts till sjukhus efter att ha rökt spice. I dagarna inträffade ett dödsfall i Fagersta som polisen tror kan bero på spice. Hade den unga mannen i Fagersta rökt cannabis istället, hade han levt i dag.

Cannabis är en naturlig växtdrog som har använts i tusentals år. Alla effekter och bieffekter är väl kända. Ingen har någonsin dött av en överdos cannabis. Men eftersom cannabis är förbjudet har spice kommit in på marknaden istället. Spice är en direkt följd av den restriktiva narkotikapolitiken, kriget mot drogerna som det kallas. Men precis som alla andra krig skördar det kriget oskyldiga dödsoffer.

Sverige har fler som dör av överdoser och dåligt knark än länder med en mer human och verklighetsanpassad narkotikapolitik, som Nederländerna och Portugal. Skademinimering som ledstjärna för narkotikapolitiken räddar liv. Dogmatiska visioner om ett narkotikafritt samhälle har den motsatta effekten. De dödar istället för att hjälpa. Spice-trenden är bara ett påtagligt exempel på det.

Om cannabis vore lagligt och såldes under reglerade former, skulle det inte finnas någon anledning för någon att riskera livet genom att röka spice istället. Då försvinner de livsfarliga spice-varianterna från marknaden av sig själva. Att fortsätta med den nuvarande svenska narkotikapolitiken är helt enkelt inte moraliskt försvarbart. Låt oss lägga om kursen till en faktabaserad narkotikapolitik som syftar till skademinimering, innan ännu fler av våra ungdomar har drivits i döden av en politisk dogm som inte fungerar.

Christian Engström, EU-parlamentariker 2009-2014 för Piratpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev