Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Det kommer vara tryggt och säkert att föda på BB Sophia

Stockholms blivande mödrar kommer att möta en mycket erfaren och kompetent personal som arbetar med resurser på hög medicinsk och teknisk nivå hos oss. BB Sophia kommer i alla avseenden sätta säkerheten för mammor och barn i första hand, replikerar Gudrun Abascal.

Publicerad: 19 december 2013, 14:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PatientsäkerhetFörlossningsvård

Överläkaren Annika López skriver i sin debattartikel i Dagens Samhälle 19 december om situationen inom förlossningsvården i Stockholm att ”otvetydigt finns det brister vad gäller möjligheterna till intensivvård på BB Sophia”. Jag kan berätta för Annika López att det inte stämmer. Det kommer att finnas kompetent personal och en komplett utrustad akutenhet, dygnet runt alla dagar i veckan. Akutenheten är komplett utrustad för att omhänderta den gravida, födande och förlösta kvinnan med akut svåra komplikationer alla dagar, året runt.

I dag mer än någonsin sätter alla som arbetar inom förlossningsvården, våra beslutsfattare och ansvariga politiker alltid säkerheten främst. Det finns ingen som medvetet skulle sätta säkerheten på spel. Karolinska Universitetssjukhuset stödjer öppnandet av BB Sophia och vi har gemensamt tecknat samverkansavtal avseende kvinno- och barnsjukvård samt intensivvård. BB Sophia har genomgått en mycket noggrann inventering av sjukvårdsförvaltningens medicinska rådgivare (HSF) samt av utomstående medicinskt sakkunniga experter. Dessa anser att våra förutsättningar uppfyller samtliga krav på en god och säker förlossningsvård.

Vidare påstår Annika López i sin debattartikel att ”BB Sophia har vissa svårigheter att rekrytera anestesiläkare och förlossningsläkare” vilket vi på BB Sophia med stor glädje kan dementera. Annika, du är mycket välkommen till en rundvandring med oss här på BB Sophia för att inspektera bland annat operation, anestesi och intensivvård.

När 4 000 kvinnor per år beräknas att föda så kräver detta mer än 250 personer för att upprätthålla den medicinska säkerheten och ge en bra start på föräldraskapet. Att det blir en rörelse bland all personal inom förlossningsklinikerna i Stockholm är kanske inte så konstigt. Att detta skulle störa samarbetet mellan oss är inte något vi känner oss oroliga för. Tvärtom ser vi nu att samarbetet mellan alla klinikerna här i Stockholm, för att ge födande kvinnor och det nyfödda barnet en optimal vård, ökar vilket är något som ligger oss alla varmt om hjärtat. Jag ser det inte som att vi är konkurrenter utan samverkanspartners. Jag tycker också att Annika ska fråga sig varför allt från nyutexaminerade barnmorskor till de med mycket lång erfarenhet söker sig hit till BB Sophia. Att det är lönen som drar är inte min uppfattning efter alla de intervjuer som jag genomfört.

Ifrågasättande av detta slag skapar en otrygghet hos gravida och blivande mammor i Stockholm. Ingen har något att vinna på detta.

Jag kan återigen lugna alla. Det kommer vara tryggt och säkert att föda barn på BB Sophia, vi uppfyller samtliga krav på en säker förlossningsvård. Stockholms blivande mammor kommer att möta mycket erfaren och kompetent personal som arbetar med resurser på hög medicinsk och teknisk nivå. BB Sophia sätter i alla avseenden säkerheten för mammor och barn i främsta ledet.

Gudrun Abascal, vårdchef på förlossningen BB Sophia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev