onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Det handlar om ett livsviktigt uppdrag

Alla är välkomna att delta i debatten och göra unga röster hörda. Därför välkomnar Statens institutionsstyrelse (SiS) Maria Moraes debattinlägg om SiS rekryteringskampanj Det gäller livet.

Publicerad: 28 mars 2018, 14:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SIS svarar på kritiken mot rekryteringskampanjen.


Ämnen i artikeln:

RättssäkerhetTvångsvårdUngaHälsaPsykisk ohälsa

REPLIK Syftet med kampanjen är just att man ska stanna upp och reflektera. Därför är bilderna tagna av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin starka och budskapet tydligt. Det gäller livet – sök ett livsviktigt uppdrag.

Maria Moraes, kommunpolitiker (MP) i Linköping, kritiserar i inlägget Be barnen om ursäkt, SIS! oss för att bedriva rekryteringskampanj på de självmordsbenägna barnens bekostnad.

Fakta i debatten är att 48 procent av de unga flickor som kommer till SiS redan har försökt begå självmord innan de placeras av den kommunala socialtjänsten hos oss. Att förebygga självmord är en del av vår vardag och därför genomgår all behandlingspersonal utbildning i självmordsprevention som är en av våra nationella utbildningar.

Eftersom SiS arbetar med tvångsvård är transparens särskilt viktigt. Vår verksamhet granskas därför av flera instanser, bland andra Inspektionen för vård och omsorg, Skolinspektionen, Arbetsmiljöverket, JO med flera. Det tycker vi är bra och det skapar rättssäkerhet.

SiS har ett svårt uppdrag och vi behöver kompetenta medarbetare. Vi söker dessutom personal på en överhettad marknad inom den sociala sektorn. Därför måste SiS bli mer synlig som arbetsgivare och berätta om våra utmaningar och om vilka möjligheter det finns till att göra skillnad för våra målgrupper. Vi söker erfarna behandlingsassistenter, psykologer, lärare, socionomer och sjuksköterskor, och vi ser redan resultat av vårt projekt Attraktiv arbetsgivare, som kampanjen bara är en del av. Resultat som i förlängningen kommer ungdomarna och klienterna på våra institutioner till godo.

Den som vill ta del av 154 ungdomars berättelser kan gärna läsa pocketboken ”Kärlek, lycka, svek, tårar”. Den är den senaste i en lång rad antologier med våra ungdomars helt egna texter. Böckerna har SiS delat ut gratis i tusentals exemplar varje år under mer än ett decennium. För oss är det en självklarhet att låta ungdomarnas röster bli hörda. Boken går att beställa gratis på vår hemsida.

Christer Pedersen, Kommunikationsdirektör,  Statens institutionsstyrelse, SiS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev