måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Det går inte att trolla bort sjuka människor

Socialförsäkringsutskottets moderata ordförande Gunnar Axén försöker skapa en bild av att regeringens politik gjort människor friskare. Men att sjuka människor kastats ut ur systemet och inte längre syns i statistiken betyder inte att de blivit friska, skriver Gunvor G Ericson (MP) i en slutreplik.

Publicerad: 17 januari 2014, 09:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SjukförsäkringHälsaRehabiliteringPsykisk ohälsa

REPLIK Gunnar Axén försöker i sin artikel i Dagens Samhälle 10 januari skapa en bild av att regeringens politik gjort människor friskare. Som bevis håller han fram siffror som visar att sjukskrivningarna och ohälsotalet minskat under 2000-talet. Men för det första är det oklart vad som beror på regeringens politik, och för det andra är det högst tveksamt om minskade sjukskrivningar beror på att människor numera mår bättre.

Sjukskrivningarna började minska redan från år 2004. När regeringen gjorde om sjukskrivningssystemet år 2008 blev reglerna hårdare och kallare. Det har lett till att sjuka människor kastats ut ur systemet och inte längre syns i statistiken. Det betyder inte att de blivit friska. Regeringens politik har i allt för hög grad handlat om att göra livet svårare för den som är sjuk eller arbetslös. Den så kallade sjukskrivningsmiljarden skulle minska ohälsan men har inte haft någon tydlig effekt. Vad är det då som är så provocerande med tanken att använda pengarna på ett annat sätt?

Vi föreslår att man satsar på att förebygga ohälsa och sjukskrivningar, och att det sker i människors vardag, ute på arbetsplatserna. Allt för få har i dag tillgång till vettig företagshälsovård. Allt för lite görs för att motverka vår tids vanligaste sjukdomsorsak: Psykisk ohälsa. På många arbetsplatser finns en medvetenhet om att olyckor och belastningsskador måste förhindras. Värre är det med stress och andra psykiska påfrestningar på jobbet. För att minska sjukskrivningarna måste arbetsmiljöinspektionerna bli bättre på att upptäcka risker för sådan ohälsa.

Miljöpartiet vill använda sjukskrivningsmiljarden till att låta kommuner och landsting förbättra det förebyggande arbetet, både på sina egna arbetsplatser och inom den privata sektorn. På så vis kan vi åstadkomma en verklig minskning av sjukskrivningar och ohälsa. Inte bara försöka trolla bort de sjuka genom att skriva ut dem ur systemet.

Gunvor G Ericson, gruppledare (MP) i riksdagen och jämställdhetspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev