Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Det behövs en tydlig politisk plan för vaccinering

Ansvarigt statsråd Annika Strandhäll (S) lägger ansvaret för att möta desinformation om vaccin på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men frågan är exakt hur SKL möter felaktig och ibland direkt farlig desinformation om vacciner, skriver riksdagsledamot Sofia Arkelsten (M).

Publicerad: 25 januari 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige riskerar fler mässlingsutbrott om inget görs, enligt skribenten.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

VaccinationerRegeringen

Sverige har en hög vaccineringsgrad. Det allmänna vaccinationsprogrammet fungerar. De allra flesta föräldrar skyddar sina barn mot sjukdomar som går att förebygga. Men i vissa grupper är vaccineringsgraden lägre. Det kan ha olika orsaker.

En bidragande orsak är att det cirkulerar felaktig information om vacciner. En vårdcentral i Stockholm rådde föräldrarna att inte vaccinera sina barn och knappt fyra av tio barn var skyddade vid 18 månaders ålder.

Ett mässlingsutbrott likt det som bröt ut i Västra Götaland i slutet av förra året och fortfarande pågår kan spridas även i andra delar av landet.

För alla som av olika skäl inte kan vaccinera sig eller sina barn är det avgörande att sjukdomar som kan förebyggas inte får fäste. Vi behöver bygga upp en så kallad flockimmunitet.

I ett svar på en skriftlig fråga från mig - om hur statsrådet och regeringen avser att bemöta desinformation som sprids om vaccin -  i Sveriges riksdag skriver socialminister Annika Strandhäll att de ingått en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). I den bör det, enligt ministerns svar, ingå bland insatserna att informera föräldrar om nyttan med vaccination samt att bemöta felaktig information och rykten som sprids om vaccinationer.

Detta väcker frågor. Finns det en strategi hos SKL? Finns det avsatta medel för detta? Vems är ansvaret för att vaccinationsmotståndare inte står oemotsagda?

Det är ett bekvämt sätt för regeringens ansvariga statsråd att hänvisa frågan till landsting, regioner eller kommuner, och möjligen också folkhälsomyndigheten. Det vilar nu ett stort ansvar lokalt. Men för att komma till rätta med desinformationen förutsätts ett övergripande politiskt ledarskap.

Ett land med flockimmunitet är starkt, men trots att vaccinationsgraden totalt sett är hög är vissa grupper mer utsatta än andra. Det finns exempelvis stora skillnader bara inom Stockholms län, och även internt inom Stockholms kommun.

Enligt en kartläggning av nyhetsbyrån TT visar att det i hela landet finns 46 kommuner där täckningsgraden är under den "magiska" gränsen 95 procent.

Men den oroande utvecklingen går att vända. Fakta är bättre än åsikter. Och nu behövs en tydlig politisk plan. Var är den Annika Strandhäll?

Sofia Arkelsten, Riksdagsledamot (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VaccinationerRegeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev