fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Det behövs barnmorskor, inte privatiseringar

I dag stänger privata BB Sophia till sist. Den förlossningskris som länge hotat hotar nu att blomma ut på allvar eftersom en rådvill landstingshöger visar fullständig ovilja att satsa konkret. Vad som krävs är omfattande satsningar på personal och resurser.

Publicerad: 16 maj 2016, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den förlossningskris som varit nära förestående hela våren riskerar nu att blomma ut på allvar. Oron har varit påtaglig hos vårdpersonal och blivande mödrar, skriver Håkan Jörnehed.


Ämnen i artikeln:

Kris i förlossningsvårdenHälsaFörlossningsvårdVårdvalPrivat driftVinster i välfärden

Beskedet om nedläggningen av BB Sophia kom i vintras, då den privatdrivna förlossningskliniken på Valhallavägen i Stockholm till slut kapitulerade inför marknaden. De hann hålla öppet i nästan två år, och under den tiden lyckas gå back 180 miljarder kronor. Och i dag bommar BB Sophia igen.

Den förlossningskris som varit nära förestående hela våren riskerar nu att blomma ut på allvar. Oron har varit påtaglig hos vårdpersonal och blivande mödrar. Stockholms övriga förlossningskliniker kommer tillsammans att behöva hantera ytterligare 3000 förlossningar. Födande kvinnor kommer att hänvisas utsocknes. Min inkorg är full av mail från oroliga kvinnor som undrar om de över huvud taget vågar föda i Stockholm.

Som SvD skrev på ledarplats i fredags föds det sedan ett bra tag flest barn på sommaren, men landstingen tycks aldrig fatta vinken. Förra veckan presenterade de borgerliga allianspartierna i Stockholms läns landsting sin budget för 2017, en lunta påfallande tom på de personalsatsningar som behövs för att lösa förlossningskrisen. Däremot fanns det gott om nya aviserade vårdval och privatiseringar. Detta eviga vårdvalsivrande. Det borde vara uppenbart vid det här laget att vårdval förlossning är ett komplett nederlag.

Praktikertjänstägda, privata BB Sophia borde tjäna som ett avskräckande exempel på vad som händer när marknaden släpps in i välfärden. Verksamheter som inte är lönsamma läggs ned, ofta utan vidare omsvep. Ett vakuum i vården lämnas kvar. BB Sophia borde aldrig ha fått öppna, vårdval förlossning borde förblivit en skiss på före detta sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldts skrivbord.

Men att säga ”vad var det vi sa” hjälper inga blivande föräldrar.

Vad som krävs för att lösa krisen i förlossningsvården är omfattande satsningar på personal och resurser. Den borgerliga oviljan att inse detta, efter snart ett decennium av stadigt tilltagande oro i vården, är besynnerlig. Förlossningspersonalen behöver ett andrum, för att låna en term bekant från ett annat sammanhang. Stockholmslandstinget måste satsa hårt på att anställa alla barnmorskor som går att finna.

De som – fullt förståeligt – nobbade landstingets rekryteringsträffar måste lockas tillbaka med högre lön, fler kollegor och rejäla arbetsmiljösatsningar. I hälso- och sjukvårdsnämnden ställde jag nyligen frågan vad som görs för att få de tidigare anställda på BB Sophia att kunna tänka sig en sommar på länets övriga förlossningskliniker. Till svar fick jag att de erbjuds samma villkor som annan vårdpersonal. Men det är uppenbart av det svala intresse BB Sophias personal visar att det inte är tillräckligt. Ännu ett skäl att lönelyfta samtliga barnmorskor.

Det är mitten på maj, krisen står för dörren. Men det är fortfarande inte för sent. Satsa på barnmorskorna. Den här sommaren kan fortfarande bli en bra sommar att föda i Stockholm.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev