Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Därför tillsätter vi en alkoholkommission

Vi är oroliga för de konsekvenser som införsel av alkohol medför. Därför tillsätter vi en Alkoholkommission som ska se över hur den svenska alkoholpolitiken kan utvecklas, skriver Anna De Geer, vd Sprit & Vinleverantörsföreningen och Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier.

Publicerad: 3 juni 2018, 04:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det finns ett brett stöd för Systembolaget.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

AlkoholFolkhälsaBrottUngdomar

Den svenska modellen med Systembolagets detaljhandelsmonopol har ett brett politiskt stöd. Vi värnar den samtidigt som vi verkar för en modernisering av alkoholpolitiken. Idag förs knappt någon politisk debatt om hur utmaningar och möjligheter, som till exempel globalisering och handel inom EU, påverkar den svenska modellen. Det förs inte heller någon diskussion om införsel och beskattning av alkohol.

Vi ser stora problem med smuggling och illegal handel. Den fria rörligheten för personer och gods inom EU och Schengenområdet utnyttjas av kriminella nätverk för att smuggla alkohol som sedan säljs på den svarta marknaden  – inte sällan till unga och minderåriga. Dessa aktörer är svåra att straffa då de kontinuerligt ändrar sina metoder för illegal införsel.

Myndigheter uppskattade att de så kallade spritbussarna genererade minst 300 miljoner kronor i brottsvinster under 2016 . Tack vare effektivt samarbete mellan olika myndigheter har spritbussarna delvis försvunnit från marknaden. Istället har dessa ersatts av mindre skåpbilar som för in alkoholen illegalt.

Statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att andelen ungdomar som dricker smuggelsprit ökat sedan 2014. Hela 29 procent av flickornas alkoholkonsumtion i nionde klass består av smuggelsprit. Motsvarande siffra för pojkarna är 23 procent.

Vi är oroliga för de konsekvenser som den illegala, men även legala, införseln medför i form av finansiering av organiserad brottslighet, ökad konsumtion, okontrollerad och illegal försäljning till bland annat ungdomar. Nyligen åkte en man fast i tullen efter att ha beställt hem nära 600 liter sprit, vin och öl från internet. Tingsrätten frikände mannen som misstänktes för smuggling eftersom alkoholen var tänkt till två fester och för eget bruk. Även den här typen av legal införsel sätter den svenska modellen under press.

För att stimulera till diskussion och öka förståelsen för brister i, och konsekvenser av, dagens system har vi tillsatt en alkoholkommission. Syftet är att belysa hur den svenska alkoholpolitiken fungerar idag och hur modellen kan utvecklas. Förslagen ska möjliggöra en samtida alkoholpolitik som syftar till att driva sunda attityder till alkohol och konsumtion. Kommissionen är fristående och har ett öppet mandat att komma med förslag på hur en samtida alkoholpolitik kan se ut. Den leds av tidigare finansministern Erik Åsbrink.

Vårt initiativ till en alkoholkommission ska ses mot bakgrund av att det, med undantag för gårdsförsäljningen, inte förs någon diskussion om alkoholpolitik idag trots problemen med den illegala införseln och trots att globaliseringen urholkar den kontrollerade försäljningens grundvalar. En fortsatt tillväxt av illegal införsel och illegal vidareförsäljning är det största hotet mot den svenska folkhälsan och det monopol vi säger oss vilja värna.

Anna De Geer, vd Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL)

Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev