tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Damberg: Myndigheterna har ansvar för utrustning

Publicerad: 20 april 2021, 09:55

”Vi agerade snabbt när regionerna kom in med en begäran om stöd”, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) när han frågades ut i KU.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) i KU om bristen på skyddsutrustning i början av pandemin: Sverige hade kunnat ha en bättre beredskap.

Ämnen i artikeln:

Covid-19MyndigheterSocialstyrelsen

Samtidigt framhåller Damberg var ansvaret ligger.

— Det är myndigheterna som har ansvar för att det finns skyddsutrustning. Att det finns skyddsutrustning, likväl som annat material som en myndighet behöver för att kunna utföra sina uppgifter, är i grunden ett ansvar som åligger myndigheten och dess ledning. Det ändras inte vid en extraordinär händelse eller kris utan vi har ansvarsprincipen att förhålla oss till och som är en viktig del i krisberedskapssystemet, säger Damberg.

Enligt Damberg var regionerna och kommunerna fullt medvetna om bristerna i skyddsutrustning när pandemin tog fart.

— Vi följde noga och agerade snabbt när regionerna kom in med en begäran om stöd. Tre dagar efter begäran gav vi Socialstyrelsen en operativ roll som den normalt inte har, säger Damberg.

LÄS MER: Lena Hallengren i KU: ”Vi gjorde allt vi kunde för att få tag i skyddsutrustning. 

MSB kom in med en rapport redan den 6 februari som varnade för de brister som skulle kunna uppstå.

— MSB fokuserade på risker i ett längre perspektiv. Den rapporten skickades ut dagen efter, den 7 februari, i Regeringskansliet och den gick automatiskt ut till myndigheterna. MSB uppmanar ansvariga aktörer att vidta mått och steg. Man flaggade tidigt och att alla som har ansvaret för skyddsutrusning också ska ta det ansvaret, säger Damberg.

Owe Nilsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev