lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Dåligt att S vill återgå till de långa vårdköerna

Alliansen i Stockholms läns landsting tar ansvar för ordning och reda i ekonomin. När Socialdemokraterna senast styrde i Stockholms läns landsting var siffrorna röda i bokslutet. Med alla medel vill Socialdemokraterna hindra entreprenörskap, innovation och valfrihet även inom vården och vrida klockan tillbaka till svunna tider.

Publicerad: 30 april 2018, 10:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HälsaVårdvalStockholm

Samtliga år sedan maktskiftet 2006 har Stockholms läns landsting redovisat överskott, senast 2017 på 2,1 miljarder kronor. Det har inneburit pengar som vi bland annat har kunnat lägga på en mer tillgänglig sjukvård och nödvändiga investeringar, så som nya vårdbyggnader och ny teknik.

Vi kan tydligt se att privata aktörer inom sjukvården liksom i övriga välfärden medför en effektivitets-och kvalitetsutveckling. Däremot i S-styrda landsting är det svårt att få ekonomin att gå ihop och vårdköerna växer. Socialdemokraterna vill vända debatten till att stora vårdkoncerner roffar åt sig av våra offentliga medel. Detta är inte sant. Vinstnivåerna ligger på cirka 4-7,5 procent inom välfärdsföretag, vilket är något lägre än för andra tjänsteföretag att jämföra med.

Stockholms läns landsting har sju akutsjukhus, endast ett av dessa drivs av en privat aktör. Det är Sankt Görans sjukhus, som vid varje mätning hamnar bland de bästa sjukhusen i landet. Därutöver innebär Stockholms 38 olika vårdval ett unikt vårdutbud och en ökad tillgänglighet för Stockholmarna. Med vårdvalen sätter landstinget höga kvalitetskrav och utifrån detta en fri etablering för alla deltagande vårdgivare. Det medför, utöver en valfrihet för patienten, även att vård flyttas ut från de större sjukhusen som annars varit mer svårtillgängliga.

Vad gäller äldres vård och omsorg finns det i dag allt för många trösklar mellan olika aktörer. Det är inte acceptabelt när sköra äldre faller mellan stolarna och inte får en sammanhållen vård och omsorg utifrån sina behov. Moderaterna vill därför utveckla samarbetet mellan olika vårdgivare, såväl offentligt drivna som privata.

Stockholmsregionen har ett brett vårdutbud tack vare vårdvalen. Socialdemokraterna vill däremot gå tillbaka till den tid då all sjukvård bedrevs inne på de stora akutsjukhusen i offentlig regi, med långa vårdköer. Det är inte bara dumt ur ett patientperspektiv, det är att helt ignorera den tillgång som privata vårdgivare innebär för Stockholm.

Marie Ljungberg Schött, akutsjukvårdslandstingsråd vid Stockholms läns landsting (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HälsaVårdvalStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev