Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Dags för regeringen att kasta ut Alliansens julklapp

Vid den tiden för sju år sedan utfärdade folkhälsominister Maria Larsson (KD) en förordning om att hela svenska folket skulle omfattas av en ANDT-strategi. Givarens avsikt går att förstå, men tyvärr är innehållet inkonsekvent och bygger inte på vetenskaplig konsensus.

Publicerad: 20 december 2017, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Svenskarna har lyckats minska rökningen tack vare snuset vilket borde vara positivt, enligt debattören.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FolkhälsaAlkoholTobak

ANDT var den första samlade strategin om alkohol, narkotika, dopning och tobak och den övertogs när Gabriel Wikström blev minister och ska nu uppdateras under socialminister Annika Strandhäll.

Till skillnad från julevangeliet där Herrens ängel bar bud om ”en stor glädje, en glädje för hela folket”, är regeringens strategi präglad av elände, missbruk, förbud, brist på proportioner och nyanseringar samt inkonsekvens och ignorerande av vetenskaplig konsensus.

Det går att förstå den politiska världens vilja att skydda människors liv och hälsa och sammanföra olika typer av droger, risker för skador och beroenden och åtgärder till ett och samma dokument. Trots de välmenande intentionerna blir det fel.

Portalformuleringen visar att politiken inte hänger ihop: ”Att minska tobaksbruket och begränsa alkoholskadorna samt att arbeta för ett narkotika- och dopningsfritt samhälle har länge varit viktiga mål för folkhälsoarbetet i Sverige”. Vi kan här och nu lämna det utopiska i att försöka åstadkomma hur inte en enda människa ska vilja använda dopning eller sådant som idag är narkotikaklassat.

Låt oss i stället fokusera på att alkoholskadorna ska begränsas, medan tobaksskadorna inte ska begränsas. Varifrån kommer denna uppenbara inkonsekvens? Och hur kan det vara så att regeringen inte bryr sig om resultat och utfall? Om det numera råder bred politisk uppbackning om att alkohol i sig faktiskt kan vara källa till glädje, fest och gemenskap och att det är nackdelarna som ska undvikas, hur kan det då komma sig att den principen INTE gäller för tobak?

Det är faktiskt inte klokt någonstans. Sverige har få rökare per capita, men i stort sett lika hög andel tobaksanvändare som genomsnittet i EU. Ser man till sjukdomsstatistiken är svenska män överlägset friskast, eftersom snusning är både tillåtet och relativt utbrett i Sverige, medan det är förbjudet med snus inom EU.

Här finns alltså ett område där Sverige är världsledande och där seriösa forskare anser sig ha funnit svaret på vad som gör att just vi har lyckats minska både rökning och därmed har färre fall av lungcancer och KOL än i andra jämförbara länder.

Ändå vägrar regeringen aktivt att ta till sig uppenbara fakta om att snus reducerar risken avsevärt, jämfört med rökning. Det är hänsynslöst. Om rökare inte vet om att de skulle förbättra sin hälsa med hjälp av snus, så kan det bero på att stat och myndigheter under lång tid låtit bli att informera sakligt. I stället har snusets väldigt små risker överdrivits i decennier.

Nu har Socialstyrelsen i senaste riktlinjerna ytterligare nedgraderat snusets hälsopåverkan, och därmed borde politiken sluta att sätta sig över vetenskaplig konsensus och medicinsk evidens.

Det vore den enklaste sak i världen att ändra i ANDT-strategin så att det står ”begränsa skadorna från alkohol och tobak”. Dessutom borde det tydliggöras att minska ungas åtkomst är en viktig del i detta. Det vore en tydlig signal om att fundamentalism inte har någon plats i svensk politik. Det är dags för nuvarande regering att kasta ut Alliansens förlegade och felaktiga strategi.

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsaAlkoholTobak

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev