Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Dags att lägga ned de krisande landstingen?

Landstingen är i kris. De har problem med patientsäkerhet och arbetsmiljö, politiker och chefer tar inte sitt ansvar, insynen och bevakningen är begränsad, vården är ofta ineffektiv och den är ojämlik mellan olika landsting. Det är dags att ställa frågan: Bör landstingen skrotas?

Publicerad: 22 februari 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Problemen i SLL är inte unika, de finns i alla landsting och regioner, skriver läkaren Sven Román.

Foto: Colourbox / Tomas Oneborg & Lina Alriksson, TT


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetRegionernas ekonomiNya Karolinska

Jag bor i Stockholm, som tillhör Stockholms läns landsting (SLL) där jag även länge arbetat. SLL är det landsting som har klart bäst förutsättningar att bedriva en högkvalitativ vård tillgänglig för alla. SLL har högst skattesats och medelinkomst bland invånarna och lägst andel äldre, den grupp som kräver mest vård.

Det senaste året har fyra stora skandaler briserat i SLL: Macchiariniaffären, det största medicinska debaclet i Sverige sedan 1960-talets neurosedynskandal; felaktiga upphandlingar som kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp (bara böterna uppgår sedan 2013 till över 15 miljoner); den forcerade invigningen av Nya Karolinska sjukhuset (NKS), som har lett till hundratals avvikelserapporter och flera mycket allvarliga vårdskador; krisen på akutsjukhusen med stora vårdplatsbrister, långa väntetider och nästan 5 000 inställda operationer 2016.

Hur har allt detta kunnat ske i det rikaste landstinget? Är det bara enskilda slumpvisa händelser? Jag hävdar att det handlar om systemfel. Jag tror att skandalerna beror på mycket stora brister i fråga om ledarskap och arbetsmiljö vilket orsakas av en alltför tungrodd och svårstyrd organisation.

Turerna kring Macchiariniskandalen speglar detta. Karolinska sjukhuset (KS) ville först avskeda läkarna som anmälde kirurgen. Ledningen förhalade utredningen. Först när New York Times skrev om affären tillsattes en extern utredare. Men mörkläggningen fortsatte, och hade så gjort om inte SVT sänt Bosse Lindquists tre enastående dokumentärer i januari 2016. Chefer på Karolinska institutet (KI) har fått gå men på KS har inte mycket skett.

Sjukhusdirektören Melvin Samson – som i en artikel i september 2015 försvarade Macchiarini, har haft en egen konsult för 1,4 miljoner och som drivit igenom invigningen av KS – sitter kvar. Ingen politiker eller chef inom landstinget har tagit något ansvar eller fått avgå.

Ansvariga politiker och chefer har inte heller tagit ansvar för övriga skandaler. Istället skyller politikerna, den styrande alliansen i landstinget och sjukvårdsminister Gabriel Wikström, på varandra. Trots att vi ser att bristerna leder till att många patienter dör eller skadas allvarligt, upprepar cheferna i landstingen som ett mantra att det inte är någon fara för patientsäkerheten.

Skandalerna hade kunnat undvikas. Om de som 2010 ville rekrytera Macchiarini granskat hans cv på sedvanligt sätt och ringt referenser hade han aldrig blivit anställd. SLL har en lång historia av felaktiga upphandlingar. De usla upphandlingarna av NKS och Onemed hade kunnat undvikas om tjänstemännen lärt något av tidigare misstag.

Läkarföreningen på KS motsatte sig öppnandet av Nya Karolinska och riktade en missförtroendeförklaring mot Melvin Samson. Synpunkterna ignorerades. Brist på vårdplatser har fackförbunden regelbundet haft på agendan de senaste fem åren.

Problemen i SLL är inte unika, de finns i alla landsting och regioner. Ledarskapet fungerar inte. Arbetsmiljön i vården försämras för varje år: sjukdagarna för vårdpersonal har ökat avsevärt och är bland de högsta i landet, många sjuksköterskor och läkare lämnar landstinget, många av cheferna mår dåligt och antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket har fördubblats på tio år.

Vården är ineffektiv och ojämlik mellan olika landsting, bland annat för att ansvaret ligger på hela 21 enheter. Det är även problem med insynen och bevakningen av landstingen. Att förstå sig på landstingens organisation är hart när omöjligt. Riksrevisionen har nyligen konstaterat att tjänstemän och politiker har för stor makt på bekostnad av de som arbetar i kärnverksamheten.

Medborgarna har oftast bara rudimentära kunskaper om hur landstingen fungerar, vilka som styr och vad politikerna heter. Media, som företräder allmänhetens intressen, granskar landstingen och deras beslutsfattare i en mycket begränsad omfattning. Min undran är därför: Bör landstingen skrotas?

Sven Román, barn- och ungdomspsykiater som arbetat inom SLL i många år

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev