Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Covid-19: Stabsläge i flera kommuner

Publicerad: 4 november 2020, 10:03

Eftersom ökningen av covidfall har dubblerats de senaste två veckorna har flera regioner beslutat om skärpta råd och flera kommuner gått upp i stabsläge.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Kommuner förbereder tillfälliga nedstängningar. ”Detta måste göras för att förhindra att vi tvingas till massiva omprioriteringar i vården”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.


Ämnen i artikeln:

OmsorgCoronavirusetCoronakrisen

På flera platser runt om i landet har antalet covidfall ökat kraftigt den senaste tiden.

– Ökningen har blivit allt större vecka för vecka. Vi är nu uppe i en dryg fördubbling mellan de senaste två veckorna, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff i går.

Mot bakgrund av det har nu Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta allmänna råd i Halland, Örebro och Jönköping.

Beslutet, som gäller till och med den 24 november, presenterades vid en pressträff med regeringen på tisdagen.

Sedan tidigare har skärpta allmänna råd införts i Skåne, Västra Götaland, Stockholm, Uppsala och Östergötland.

Vid en pressträff med statsminister Stefan Löfven (S) vände sig Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson direkt till regionerna och hälso- och sjukvården med uppmaningar kring testning och smittspårning.

Eftersom många regioner nu genomför en omfattande testning närmar sig många taket för testkapaciteten. Regionernas kapacitet måste därför utökas genom omprioriteringar, samt genom att regioner hjälper varandra, enligt Johan Carlson.

– Ytterligare resurser måste mobiliseras i regionerna genom omprioritering av annan verksamhet, såväl inom hälso- och sjukvården som annan verksamhet som regionerna bedriver. Detta måste göras för att förhindra att vi återigen tvingas till de massiva omprioriteringar och nedskärningar i vården som gjordes i våras för att de många allvarligt sjuka i covid skulle få vård, sa Johan Carlson.

Spridningen av covid-19 tvingar regionerna att vidta fler åtgärder. På tisdagen gick både Uppsala och Västra Götaland återigen upp i regionala stabslägen.

– Antalet bekräftade fall har ökat kraftigt den senaste tiden och allt fler patienter med covid-19 behöver sjukhusvård. Genom att arbeta i stab får vi en bättre överblick av situationen och har mandat att snabbt fatta och genomföra nödvändiga beslut, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

Också Västra Götalandsregionen gick upp i stabsläge på tisdagen. Bakgrunden är att antalet covid-smittade ökat fyra veckor i sträck, med en fördubbling förra veckan.

– Vi går nu in i ett läge där alltfler behöver sjukhusvård. För många medarbetare på såväl sjukhus som vårdcentraler är det ansträngt och vi behöver samla Västra Götalandsregionens resurser mer effektivt för att stödja förvaltningarna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i ett pressmeddelande.

I förra veckan gick också Region Jönköpings län och Region Östergötland upp i stabsläge.

Även flera kommuner har nu gått upp i stabsläge. Bland annat Tranås som i går eftermiddag med kort varsel gick upp i stabsläge. På torsdag beslutar kommunledningen om eventuella lokala förhållningssätt, uppger Tranås Tidning.

Även Vänersborgs och Piteå kommun går upp i stabsläge.

I Katrineholm och Nyköping går delar av den kommunala verksamhetens ledning upp i stabsläge. I Katrineholm gäller det bildningsförvaltningens ledning, och i Nyköping Division social omsorg.

Jönköpings kommun införde under dagen nya, lokala åtgärder. Bland annat stängs simhallar och fritidsgårdar för allmänheten och de medarbetare som har möjlighet ska arbeta hemifrån.

De halländska kommunerna anpassar från och med i dag sina verksamheter med anledning av de skärpta coronaråden.  Kommunerna har, i samverkan med regionen och länsstyrelsen, kommit fram till en gemensam hållning där de kommer att prioritera att hålla öppet förskola, grundskola och omsorg.

Men bland annat stänger kommunerna de flesta kommunala idrottsanläggningar med undantag för idrottsverksamhet som riktar sig mot barn och unga födda -05 eller senare, kulturcaféer, kommunala utställningslokaler, muséer, öppna förskolor samt att bibliotek stängs som mötesplats och är endast öppna för samhällsinformation och utlåning.

Linköpings kommun stängde förra veckan ned all verksamhet som går att stänga utan att bryta mot lagen och från och med måndag är kommunens krisledning återigen aktiverad.

Även bland annat Norrköping, Mariestad, Norrtälje, Trelleborg, Eslöv, Staffanstorp, Hörby, Båstad, Malmö, Stockholm, Tibro, Alingsås, Osby, Sköve och Sjöbo har stängt ned delar av sin verksamhet.

Erik Pettersson

Reporter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev