fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Coronaturisters krav på hemtjänst ratas

Publicerad: 26 mars 2020, 14:50

– Vi måste tänka på vår egen befolkning, förklarar kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahmsson (M).

Sotenäs och Orust kommuner trotsar socialtjänstlagen - säger blankt nej till hemtjänst för ”coronaturister”.

Ämnen i artikeln:

Covid-19HemtjänstTurism

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


Åre, Simrishamn, Ystad. Storstadsbor har den senaste tiden sökt skydd från coronasmittan på mindre orter runt om i landet. Sotenäs och Orust är två kommuner i Bohuslän som nu upplever ett högt tryck på den kommunala servicen.

– Förfrågningarna ramlar in kring olika typer av hemtjänst och om kommunen kan handla och komma och lämna mat till sommarhus. Det är väldigt mycket folk här nu, det märks överallt, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M) i Sotenäs till DN.

På torsdagen fattade därför omsorgsnämnden beslut om att neka hemtjänst och omsorg för visstidsboende som inte är folkbokförda där. Därmed går man emot socialtjänstlagen, vilket kommunen är medveten om.

Beslutet motiveras med att kommunen i det här läget i första hand måste tänka på sin egen befolkning och smittorisken för personalen.

Mats Abrahamsson hoppas nu att SKR:s önskemål till regeringen om att lagar och regler lättas upp får gehör.

– Sveriges kommuner och regioner, SKR, har ju på grund av läget skickat ett antal frågeställningar till regeringen om lagen skulle kunna mjukas upp. Men vi har också arbetsmiljölagar att ta hänsyn till.

Orust fattade beslutet om nej till hemtjänst för sommarboende redan i förra veckan. Kommunstyrelsens ordförande Catharina Bråkenhielm (S) kallar beslutet ”helt nödvändigt”.

– Vi brukar få ett hundratal hemtjänstinsatser till fritidsboende under somrarna. Men det är redan så mycket stockholmare och göteborgare här så det är inte klokt. Det kommer att bli ett jätteproblem för oss att hantera, säger hon till DN.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev