Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Coronakommissionen: Låt kommunerna anställa läkare

Publicerad: 16 december 2020, 06:58

Coronakommissionen menar att dagens situation ”inte ens i en normal situation framstår som en lämplig lösning, och i synnerhet inte i en kris”.

Foto: Børge Sandnes/Colourbox

Coronakommissionen föreslår i sin första delrapport att kommunerna ska få rätt att anställa läkare för att skapa bättre planering och rutiner på särskilda boenden.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetKommunala läkare

Under hösten föreslog Folkhälsomyndigheten att regeringen borde överväga att ge kommunerna rätt att anställa läkare och Växjö kommun har ansökt om att bli pilotkommun för kommunala läkare. I veckan visade Dagens Samhälles kartläggning att en majoritet av riksdagspartierna är för att låta kommunerna anställa läkare eller utreda frågan.

Fram till mars ska coronakommissionen utvärdera hur samhällets arbete att begränsa spridningen av covid-19 har fungerat. I sitt första delbetänkande går de in på samarbetet mellan kommuner och regioner kring äldreomsorgen. Kommissionen skriver att uppdelningen av läkaransvaret mellan kommuner och regioner ”inte ens i en normal situation framstår som en lämplig lösning, och i synnerhet inte i en kris”.

I stället för dagens situation där hela ansvaret för läkarbemanningen i äldreomsorgen vilar på regionerna vill coronakommissionen ge kommunerna rätt att anställa läkare. Det nuvarande läget gör att det enligt kommissionen blir svårt för läkare att delta i kommunens planeringsarbete på vårdområdet. Och läkarna får svårt att leda arbetet med att utveckla medicinska rutiner och insatser på särskilda boenden. Under pandemin har det enligt delbetänkandet inneburit att läkare inte kunnat vara med i kommunernas krisledningsarbete.

Även om coronakommissionen föreslår att kommunerna ska få rätt att anställa läkare så vill man fortfarande att regionerna ska ha huvudansvaret för att säkerställa att äldreomsorgen får tillgång till de läkarresurser som behövs. Men kommissionen påpekar också att kommunerna måste ”vässa sin förmåga som kravställare” mot regionerna när det gäller tillgången på läkarinsatser i äldreomsorgen.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev