Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Corona öppnar för fler extratjänster

Publicerad: 9 april 2020, 08:36

Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR välkomnar regeringens besked om extratjänster.

Foto: Privat bild.

Med anledning av coronautbrottet öppnas det nya möjligheter för kommunerna att anställa arbetslösa på extratjänster. – Det är ett mycket välkommet tillskott, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.


Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetCovid-19

Extratjänsterna ingår i det stora arbetsmarknadspaket som regeringen presenterade nyligen, med åtgärder som att fler omfattas av a-kassan, nya utbildningssatsningar och att Arbetsförmedlingen får mer pengar. Det var det fjärde paketet som regeringen och januaripartierna har presenterat för att minska coronakrisens effekter för samhället och ekonomin. Paketet innehåller förslag för cirka 11 miljarder kronor.

En av åtgärderna är att extratjänsterna, som framför allt finns i landets kommuner, förlängs med tolv månader.

Det betyder att de arbetslösa personer som går på den arbetsmarknadspolitiska åtgärden extratjänst kan ta del av stödet i ytterligare tolv månader, även om maxtiden för deras åtgärd skulle löpa ut inom kort.

– Det är bra att kommunerna får en långsiktighet i åtgärden, säger Roy Melchert på Sveriges Kommuner och Region (SKR).

SKR ser fördelar med extratjänsterna både för kommunerna och de enskilda individerna.

– För personer som står långt från arbetsmarknaden – inte minst utrikesfödda kvinnor – har extratjänsterna varit ett bra sätt att få in en fot i arbetslivet. Och för kommunerna har det varit ett led i den strategiska kompetensförsörjningen, en möjlighet att få in folk i vård och omsorg.

Turerna kring extratjänsterna har varit många. I början av förra året fanns det över 19  000 extratjänster, huvudsakligen hos landets kommuner. Den M-KD-budget som gällde under inledningen av 2019 innebar att nya beslut om extratjänster stoppades.

I höstbudgeten sköt regeringen och januaripartierna till nästan en halv miljard kronor för att få fart på extratjänsterna igen. Men de pengarna räcker bara till uppskattningsvis 8 000 personer i månaden under 2020.

I februari hade 3 825 personer en extratjänst, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Det var 78 procent färre än i februari året innan.

Vad det nya beslutet om förlängning av extratjänsterna innebär för kommunernas möjlighet att finansiera åtgärden är oklart.

– Det går inte att utläsa av beslutet hur mycket pengar som är avsatta för extratjänsterna, säger Roy Melchert.

För arbetsgivare i välfärden

Extratjänst är ett jobb med statligt anställningsstöd för den som har varit arbetslös en längre tid eller som är nyanländ i Sverige.

Extratjänsterna finns hos arbetsgivare inom välfärden, offentlig, kulturell eller ideell sektor.

Avsikten är att den arbetslösa ska få en chans att komma in i arbetslivet och att arbetsgivaren ska få en extra resurs.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

ArbetslöshetCovid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev