måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Checklista ska hjälpa regionens chefer att flytta ovaccinerade

Publicerad: 12 oktober 2021, 10:09

Region Stockholms hr-direktör Ulrika Sundquist säger att de allra flesta vårdanställda har vaccinerat sig mot covid-19.

Foto: Anna Molander, Johan Nilsson/TT

Ovaccinerade får inte jobba nära sköra patienter – Region Stockholm omplacerar nu personal som inte tagit sprutan mot covid-19. En checklista som ska stötta cheferna har nu tagits fram.

Ämnen i artikeln:

Covid-19VaccinationerCorona i vården

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


En svårt sjuk människa i Region Stockholm ska inte mötas av ovaccinerad vårdpersonal, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) till TV4, som var först med nyheten.

Regionens hr-direktör Ulrika Sundquist vet inte hur många anställda som inte har tagit sprutan. 

– De allra, allra flesta av våra medarbetare är vaccinerade. Men vi har inget register och det får vi inte ha heller.

Hur vet ni då vilka som är aktuella för omplacering?
– En enskild verksamhet kan utifrån vårdgivaransvaret och patientsäkerheten göra bedömningen att de allra sköraste ska vårdas av vaccinerade medarbetare. Då bygger det på att man har en dialog mellan chef och medarbetare. Det är väldigt tydlig att vi inte får ha ett register, utan vi får fråga och då får medarbetaren välja om man svarar eller inte. Enligt de signaler vi får är det här inte ett stort problem. Man har en bra dialog mellan chefer och medarbetare.

Ulrika Sundquist säger att det i första hand är viktigt att använda skyddsutrustning och basala hygienrutiner. Det är upp till verksamhetscheferna att besluta om det också krävs att personalen är vaccinerad – då kan det bli aktuellt med förflyttning, om den anställda inte vill ta sprutan. 

För att stötta cheferna har en checklista tagits fram.

– Det vi har gjort är att förtydliga vad verksamhetschefer ska tänka på rent arbetsrättsligt, om de bedömer att de sköraste enbart ska vårdas av vaccinerade medarbetare.

Regionens besked att personal förflyttas har väckt stor uppmärksamhet. Flera kommuner – som Arjeplog och Uppsala – har tagit liknande beslut.

I Arjeplog får ovaccinerad hemtjänstpersonal inte jobba nära brukarna. De ges i stället andra arbetsuppgifter som att städa och diska.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev