Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

C-politiker: Gör om, gör rätt – höj skatten!

Västernorrland skakas av en landstingskris. I lördags gick Kramfors man ur huse i en manifestation för nedläggningshotade Sollefteå sjukhus. Nu föreslår tre centerpolitiker i berörda områden att landstinget avstår från förhastade beslut och i stället ger sig själv respit och tid för eftertanke genom höjd skatt.

Publicerad: 13 oktober 2015, 12:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi behöver våra sjukhus för kommunernas och länets överlevnad, skriver centerkretsarna i Sollefteå, Kramfors och Ragunda.

Foto: Privat


Ämnen i artikeln:

SjukhusRegionernas ekonomi

Västernorrlands landsting skakas av en landstingskris och besparingskrav, som även tidigare har diskuterats här på Dagens Samhälle. I lördags gick Kramfors med omnejd man ur huse i en manifestation för nedläggningshotade Sollefteå sjukhus. Med på manifestationen, bland de 14 000 deltagarna, fanns bland andra företrädare för centerkretsarna i Sollefteå, Kramfors och Ragunda, som här ger sin syn på krisen och hur den bör hanteras.

Centerkretsarna i Sollefteå, Kramfors och Ragunda anser att våra tre sjukhus i länet behövs i nuvarande omfattning. Det är så viktigt för kommunernas överlevnad, i första hand Sollefteå att inte landstingspolitikerna tar beslut som gör att många arbetstillfällen försvinner. Vi undrar om landstingets ekonomer och politiker tar detta i sin beräkning när besparingarna redovisas. Vår känsla här är att det råder ”mycket stuprör och lite hängrännor”. Alla argument måste läggas på bordet.

Att vända en skuta som inte bara läcker utan är på väg i fritt fall är inte lätt, men vi tror att en skattehöjning på cirka 80 öre i nuläget ger en nödvändig respit. 80 öre skulle i runda tal motsvara 320 miljoner kronor i ökade skatteintäkter för landstinget. Låt därför år 2016 bli ett respitår, ta inga förhastade beslut nu.

Tillsätt arbetsgrupper där folk från näringsliv och kommuner utöver landsting deltar. Utnyttja expertis med utifrånperspektiv. Låt personal och människor ”på gatan” delta. Utred möjligheterna till alternativa former, entreprenad- och intraprenad.

Titta på jämställdheten, som det ser ut i nuläget handlar det övervägande om kvinnliga jobb. Belys Sollefteås infrastrukturella utmaningar, exempelvis brist på välfungerande tågtrafik.

För Ragundas del handlar det främst om trygghet och rätten att ha tillgång till sjukvård inom rimlig tid. Sollefteå akutsjukhus är för många även i Ragunda kommun, det närmaste sjukhuset. Vi vet att tiden är helt avgörande i många fall.

I Kramfors kommun vet vi vad som sker när offentliga arbeten försvinner, skattekontor, försäkringskassa, SIDA, är bara några exempel.

Förutsättningarna att kunna erbjuda arbete till två sammanboende minskar drastiskt om inte båda hittar attraktiv sysselsättning. I samma andetag ökar det risken att söka sig till en annan ort där de förutsättningarna finns.

Vi bor i en del av landet med långa avstånd, gles befolkning och som dessutom har en undermålig infrastruktur, vilket man från landstingets sida måste ta hänsyn till. Allas lika rätt till närhet och trygghet i vården bör därför tas på största allvar.

I dag har vi ett väl fungerande akutsjukhus i Sollefteå som ger just den trygghet och vård som invånarna önskar. På sjukhuset finns en engagerad personalstyrka som inom många områden levererar goda resultat och utmärker sig i Sverige på flera områden.

En sådan resurs måste vi värna, en sådan resurs ska vi vara oerhört tacksamma över och ta vara på. Som centerpartister tror vi på människors engagemang och kraft att utveckla och förändra. Ta hand om vårdpersonalens drivkrafter, där finns delar av framtidslösningen.

I 2016 års arbete ska det ingå en seriös utredning kring vad eventuella nedskärningar innebär ur ett kommunalt perspektiv. Att flytta besparingar till kostnader för andra aktörer är ur ett kommun- och länsperspektiv ingen lösning. På Sollefteå sjukhus arbetar för närvarande cirka 700 personer. Personalen bor inte uteslutande i Sollefteå utan även en hel del från grannkommunerna.

Det är viktigt att belysa hur stort inkomstbortfallet i kommunerna blir om verksamheter bantas/tas bort.

Vi behöver våra sjukhus för kommunernas och länets överlevnad. Hälso- och sjukvård ska finnas nära till hands. Invånarna ska kunna känna trygghet.

Ta ett omtag, gör om, gör rätt.

Bertil Böhlin, oppositionsråd (C), Kramfors kommun

Johan Andersson, vice ordf. kretsstyrelsen Sollefteå (C)

Annika Forsström Nordvall, oppositionsråd (C), Ragunda

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SjukhusRegionernas ekonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev