Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Bybor får varor hem till dörren – kommunen betalar

Publicerad: 11 december 2020, 11:34

Det sker en leverans i veckan till varje by och alla bybor kan använda tjänsten, oavsett skäl. Varorna betalas med swish eller faktura.

Foto: Maria Engström-Andersson/Bildbyrån, Mostphotos

Beställ varor i affärerna i centrum – få dem hem till dörren. Den servicen erbjuder nu Överkalix sina invånare i byarna utanför tätorten.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetEkonomi

Kommunen har i flera år levererat livsmedel till dem som bor långt från tätorten och har svårt att ta sig till affärer. När många nu oroar sig för att smittas av coronaviruset om de handlar i centrum utökar kommunen sin service. Alla varor – förutom de som köps på Systembolaget eller apotek – kommer att köras hem till dem som bor utanför centralorten.

– Det är en tillfällig åtgärd för att underlätta livet för människor under pandemin, säger Anne Jakobsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Fem turer per vecka körs, så att de olika byarna får var sin leverans en gång per vecka. Hemkörningen är kostnadsfri och varorna kan betalas med swish eller via faktura.

Anne Jakobsson bedömer att det inte kommer att bli några större extra kostnader för kommunen.

– Turerna går ju ändå, men nu ska de ta med fler varor.

Anne Jakobsson. Foto: Maria Engström-Andersson/Bildbyrån

Erbjudandet om hemkörning av de flesta varor riktas främst till personer som har svårt att förflytta sig, men inget hindrar andra bybor från att använda sig av tjänsten.

– Ingen kommer att ifrågasättas, säger Anne Jakobsson.

Hon tycker att det till och med kan vara bra om de som inte tänkt handla så mycket kan beställa sina varor och få dem hemkörda i stället för att själva sätta sig i bilen och köra flera mil.

– Det blir ju mer hållbart.

För handlarna i centrum är kommunens hemkörningsservice mycket välkommen.

– Särskilt under den andra coronavågen har det varit lite folk i butiken. Nu kan man bara ringa in en beställning och få det utkört, säger en av järnaffärens ägare, Iida Larsson, till tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Någon större smittspridning har hittills inte skett i Överkalix. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har bara 22 av kommunens 3 300 invånare testat positivt för covid-19. Ingen har avlidit.

– Många är ändå oroliga och försiktiga. Det är kanske därför vi har låg smittspridning, säger Anne Jakobsson.

Kommunalt finansierade hemleveranser tycker hon att fler kommuner skulle kunna överväga att införa.

– Jag tycker själv att det är en god idé.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetEkonomi

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev